Circusmedewerkers Belly Wien vallen opnieuw vreedzame activisten aan

NIJMEGEN, 20060408 -- Donderdag 6 en vrijdag 7 april demonstreerden vreedzame activisten wederom tegen het gebruik van dieren bij het circus Belly Wien in Nijmegen.


Donderdag konden de demonstranten rustig flyers uitdelen en het publiek informeren met spandoeken, borden en gesprekken. Dit door de aanwezigheid van veel politie i.v.m. mishandeling van enkele activisten de dag ervoor.
(Zie persbericht: www.indymedia.nl/nl/2006/04/35436.shtml)

Mogelijk door het rustige verloop van donderdag, was er op vrijdag slechts één politiewagen aanwezig. Hierdoor was het voor een circusmedewerkster mogelijk om een jongen aan te vallen, die op dat moment flyers uitdeelde. Hij werd meerdere malen geslagen, waarna een andere demonstrant haar van hem af probeerde te halen. Hierop kreeg deze jongen van een andere circusmedewerker een vuistslag in het gezicht. Vanwege een tekort aan politie terplekke konden de circusmedewerkers terug het circusterrein oplopen. De politie vertelde de demonstranten niets te kunnen doen, omdat versterking op dat moment niet mogelijk was. De twee jongens hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Uit de voorvallen van woensdag en vrijdag blijkt dat de circusmedewerkers van Belly Wien erg agressief zijn. Dit geeft bedenkingen over de manier waarop er met de dieren in het circus wordt omgegaan als die niet doen wat men wil. Het gebruik van dieren in het circus is volkomen uit de tijd. Er zijn vele andere manieren van amusement waarbij geen dieren worden gebruikt. Niet voor niets is een circus als Belly Wien in o.a. Oostenrijk en Duitsland niet meer welkom. Ervaringsdeskundigen zoals medewerkers van stichting Aap vinden dat dieren niet in het circus thuishoren. Bovendien kunnen volgens ex-trainers, vele dieren niet zonder geweld voor het circus getraind worden. Goede voeding en een schoon hok is noodzakelijk voor de overleving van een dier. Echter bewegingsvrijheid, omgang met soortgenoten, kortom natuurlijk gedrag is noodzakelijk voor het welzijn van een dier.

Zolang er circussen zijn die dieren gebruiken, is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Zodoende roepen de activisten op om vandaag, zaterdag 8 april, van 14:00-15:00 en van 18:00-19:00 te komen demonstreren bij de ingang van circus Belly Wien, in het Goffertpark te Nijmegen.

Op bijgevoegde link is te zien hoe woensdag een demonstrante door een circusmedewerker bij de keel gegrepen werd. wvl.indymedia.org/uploads/2006/04/clstill050406-005.jpg


Einde persbericht



Respect v. Dieren