Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

8-4-2006

Minister Dekker VROM was aanwezig op de landelijk actiedag van de Woonbond in Amsterdam op 8 april. Onder het motto "houd huren betaalbaar" demonstreerde de bond tegen de huurplannen van de minister. Tijdens de bijeenkomst heeft de minister een petitie van een aantal huurders in ontvangst genomen. Hieronder vindt u de reactie van de minister op de vijf stellingen die tijdens de actiedag centraal stonden.


1. Draai de kortingen op de huurtoeslag terug.
Reactie: de eigen bijdrage van huurders bij huurtoeslag (dat deel van de huur dat huurders zelf moeten betalen) is in 2004 verhoogd met 12 euro. Voor dit jaar is dat 17,05 euro. Ten opzichte van vorig jaar, krijgen huurtoeslagontvangers dus gemiddeld 5,05 euro minder. Deze korting is nodig om aan een taakstelling op de VROM-begroting te voldoen.


2. Zorg voor een inflatievolgend huurbeleid.
Reactie: de huren worden elk jaar verhoogd, dat is niet nieuw. De afgelopen jaren was deze huurstijging laag: in 2005 was er zelfs sprake van een historisch lage huurstijging. Hoeveel de huur stijgt, hangt af van de persoonlijke situatie en van uw verhuurder. Dit jaar kan de huur met maximaal 3,2% kan stijgen. Veel verhuurders passen niet de maximale huurverhoging toe. Daarnaast is het zo dat de corporaties de maximale huurverhoging niet volledig mogen doorvoeren voor al hun huurwoningen. Daar zit een maximum aan.


3. Haal het plan van tafel om een kwart van alle huurwoningen een vrije markthuur te geven.
Reactie: Driekwart van alle woningen blijft gereguleerd. Dat is ruim voldoende om de doelgroep te huisvesten. Door het stapsgewijs liberaliseren, met allerlei beschermende maatregelen voor zittende huurders probeer ik de door de overheid overgereguleerde huurmarkt van het slot te krijgen. Nu is slechts 5% van de huurwoningenmarkt geliberaliseerd.


4. Bouw veel meer huurwoningen, vooral betaalbaar en geschikt voor ouderen, jongeren en gehandicapten.
Reactie: Het grootste probleem, is dat betaalbare huurwoningen niet beschikbaar zijn voor starters op de woningmarkt. Omdat de huur kunstmatig laag wordt gehouden vindt er geen doorstroming plaats op de huurmarkt. Die woningen moeten weer vrij komen voor starters op de woningmarkt. Naast het nieuwe huurbeleid is minister Dekker hard aan het werk om de bouwproductie weer op gang te krijgen: vooral voor starters en ouderen moet extra worden gebouwd.


5. Behandel huurders en eigenaar-bewoners gelijk en geef huurtoeslag aan huishoudens met een inkomen tot anderhalf keer modaal.
Reactie: Huurtoeslag is bedoeld om huishoudens die het echt moeilijk hebben op de woningmarkt te ondersteunen en hen een goede kans te bieden op de woningmarkt. Dit instrument is niet nodig voor eigenaar-bewoners.