Gemeente Hilversum

Anna's Wandeling groot succes

10 april 2006
Het zag er nog somber uit 's ochtends op 8 april. Regen, hagel en een straffe wind. Maar gelukkig klaarde het op, een uur voordat de honderdveertig wandelaars zich verzamelden op de parkeerplaats tegenover het afgebrande paviljoen. Zij kwamen voor een rondleiding door een van de grootste saneringsgebieden in Nederland: Plan Anna's Hoeve. Een groot deel van dit gebied is al een aantal jaren afgesloten voor publiek. Zaterdag 8 april was het eenmalig mogelijk om onder begeleiding van de organiserende partijen een kijkje te nemen.

Anna's Wandeling leidde als eerste langs de speelweide met vijver. Deskundigen van de gemeente lichtten toe hoe alle vuile grond is afgegraven en wezen op de nieuwe aanplant van bomen zoals bijvoorbeeld eiken, berken en krent. Binnenkort wordt er weer gras ingezaaid en halverwege de zomer zal de speelweide weer toegankelijk zijn voor iedereen.

De wandeling vervolgde zich naar het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier staan nu nog de grote installaties die het afvalwater van alle Hilversummers schoonmaken. Over ongeveer een jaar begint het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht met de bouw van een moderne nieuwe rioolwaterzuivering die voor het grootste deel onder de grond gebouwd wordt, weggewerkt in een berg die gemaakt wordt van de grond van de sanering. De maquette van de nieuwe rioolwaterzuivering werd getoond en de werking uitgelegd. Als de nieuwe rioolwaterzuivering over een aantal jaar klaar is, wordt de oude afgebroken en komt op dit terrein de nieuwe woonwijk. Een stedenbouwkundige van de gemeente vertelde over de ideeën die daarvoor ontwikkeld gaan worden. Er komen maximaal 700 woningen (huur- en koopwoningen) die op een eigentijdse manier verbonden zijn met het natuurgebied van Anna's Hoeve. Geen recht-toe-recht-aan straten, maar een speelse opzet is het motto.

Vervolgens kwamen de wandelaars bij het saneringsterrein waar een projectleider van het hoogheemraadschap een toelichting gaf. Grote graafwagens en bergen met donkerbruine grond waren door het hek te zien. Daar wordt het schone zand van het vervuilde slib gescheiden. Het laatste punt was het noordelijke deel van het Laarder Wasmeer waar de sanering inmiddels klaar is. Medewerkers van het Goois Natuurreservaat wachtten de groepen op en leidden ze door het natuurgebied om te laten zien waar alle inspanningen toe hebben geleid.

Rond vijf uur was de laatste groep weer terug op het parkeerterrein. Een uur later dan gepland, maar uit de enthousiaste reacties van wandelaars te horen vond niemand dat erg.
Een succesvolle en informatieve middag en voor herhaling vatbaar, vonden de organiserende partijen die samenwerken in Plan Anna's Hoeve: de provincie Noord-Holland, hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, gemeente Hilversum en het Goois Natuurreservaat.