Wageningen Universiteit

3e Seminar Science is Cooking van Wageningen Universiteit

Op maandag 10 april van 13.30 tot 17.00 uurhoudt Wageningen Universiteit het derde seminar Science is Cooking.

Plaats: zaal C6 van het Scheikundegebouw (gebouw 316), Dreijenplein 4, 6703 HB Wageningen.

Vertegenwoordigers van de media zijn daarbij van harte welkom.

Opnieuw houden wij voorafgaand aan het seminar een korte persbriefing, van 13.00 tot 13.30 uur onder leiding van organsiator prof dr Erik van der Linden in zaal C28. Mede-organisator Jan Groenewold van Cook & Chemist is daarbij tevens uitgenodigd.

Het programma van het seminar ziet er als volgt uit:


- 13.30-14.00 Ontvangst, koffie/thee


- 14.00-15.15 Meringues van melk?! In het bijzonder gaat het om de vraag welke ingrediënten echt nodig zijn om een meringue te kunnen maken, en waarom juist die ingrediënten. We weten dat je met ei-eitwit een prima meringue kunt maken, maar wat zit erachter aan wetenschap? En als we die wetenschap dan paraat hebben, kunnen we er dan wat leuks, onverwachts mee? We zullen tijdens het symposium een kijkje in ons keukenlaboratorium geven.

We zullen met name laten zien dat je ook een meringue met melk kunt maken, zonder gebruik te maken van ei-eiwit! We zullen dit ook verklaren met een aantal simpele principes, die hopelijk een ieder aanzetten om verder te experimenteren in de keuken om zo tot andere verrassende andere schuimen te komen.


- 15.15-15.45 Pauze


- 15.45-17.00 Stamppotbereiding Tijdens het vorige symposium hebben we ook gevraagd naar kookaanwijzingen op het gebied van de stamppotbereiding. Deze middag gaan we in op een aantal reacties. Bijvoorbeeld, is het waar dat wortels voor een hutspot verkleuren als je ze samen met de uien gaar kookt? Of leidt het samen koken van groenten en aardappels tot zachtere aardappels.

Om stamppot goed te begrijpen verdient de basis van een stamppot extra aandacht. We nemen daarom deze middag de bereiding van aardappelpuree onder de loep. Aan bod komt o.a. hoeveel vet kun je kwijt in de puree, verschilt dit voor vastkokende of kruimige aardappels en hoe kun je vetopname in een puree verder beïnvloeden?

Met vriendelijke groeten,
Bouke de Vos
Pers- en wetenschapsvoorlichting
Wageningen Universiteit en Researchcentrum
T: 0317 480 180
M: 06 53 524 854
www.wur.nl
Zie ook www.fph.wur.nl/NL/