April 2006

NBTC: Late Pasen goed voor toeristisch Nederland

Zo'n 900.00 buitenlanders brengen de Paasdagen door in Nederland dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Daarnaast gaan 600.000 Nederlanders op vakantie: 400.000 blijven in eigen land en 200.000 brengen het lange Paasweekend in het buitenland door. Deze aantallen liggen aanzienlijk hoger dan vorig jaar, omdat Pasen dit jaar vrij laat valt, op 16 en 17 april. Pasen is traditiegetrouw de opening van het toeristische seizoen.

Van de buitenlandse toeristen komt naar schatting zo'n 60 procent uit Duitsland, 25 procent uit België en ongeveer 15 procent uit andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Vorig jaar bezochten 850.000 buitenlanders ons land, 50.000 minder dan dit jaar. Dat de verwachting dit jaar hoger ligt, komt voornamelijk door de late Pasen en evenementen rond Rembrandt 400.
Voor de binnenlandse vakanties zijn de bungalow en het zomerhuisje de belangrijkste accommodatievorm (eenderde van de binnenlandse vakanties). Voor buitenlandse vakanties is dat het hotel. Tijdens het Paasweekend wordt er in Nederland ook gekampeerd, met name in tour- en stacaravans. Naarmate het weer beter is, zal dit vaker voorkomen. De populairste buitenlandse bestemmingen zijn nog altijd België en Duitsland.

BIJZONDERE PAASEVENEMENTEN
Er zijn weer volop evenementen en activiteiten tijdens de Paasdagen. Grote publiekstrekkers de tentoonstellingen Rembrandt, zoektocht van een genie (Rembrandthuis) en Rembrandt-Caravaggio (Van Gogh museum). Daarnaast vindt in de Keukenhof de traditionele Easter Parade (hoedenparade) weer plaats. Verder zullen de Amstel Gold Race in Maastricht op Eerste Paasdag en Paaspop in Schijndel in het Paasweekend veel bezoekers trekken. In ons land vinden overal exposities en beurzen van geschilderde eieren plaats, Paasmarkten, Paasvuren en lammerenwandelingen. Afhankelijk van het weer zijn ook onze stranden een belangrijke trekker. Meer tips over activiteiten tijdens de paasdagen kunt u nalezen op www.lekkerweg.nl en www.holland.com .