Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 30 maart 2006, no. 99

Ruiming Engelse vliegtuigbommen in Meerhoven

Op dinsdag 11 april 2006 worden op het oude PIROC-terrein nabij de wijk Meerhoven twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Binnen de veiligheidsstraal die tijdens de ontmanteling van de bommen moet worden ontruimd, bevinden zich geen woningen of bedrijven. Er hoeven dus geen woningen worden ontruimd. Wel zal een verbindingsweg tussen Eindhoven en Veldhoven worden afgesloten.

In verband met voorbereidende werkzaamheden wordt op 5 en 6 april de hoofdontsluitingsweg vanuit Veldhoven richting Flight Forum afgesloten. Het verkeer vanuit Veldhoven wordt dan omgeleid via de voormalige ontsluiting Veldhoven/Flight Forum (Rollerbaan).

Op 11 april wordt de hoofdontsluitingsweg in beide richtingen afgesloten. Het verkeer vanuit zowel Flight Forum als Veldhoven zal via borden over de A2 worden gestuurd. Voor particulieren, ondernemers en grondeigenaren die gevestigd of werkzaam zijn in Meerhoven of Veldhoven zal de bomruiming op 11 april dus enige overlast kunnen veroorzaken. Bedrijven op Flight Forum zijn gewoon bereikbaar vanuit de A2.

Ontploffing niet uit te sluiten
Een team van de Explosieven Opruimdienst (EOD) zal de bommen onschadelijk maken. De EOD bepaalt de ruimingsmethode op 5 en 6 april als ze bommen benadert. Die voorbereidende werkzaamheden behelzen onder meer het aanbrengen van een constructie van met zand en persstro gevulde containers en draglineschotten. Hierdoor wordt de uitstrooi van bomscherven bij een eventuele ontploffing beperkt.

Het valt niet uit te sluiten dat de bommen tijdens de ruiming ontploffen. Dat zal gepaard gaan met een harde knal. Ook bestaat de kans dat de containers met persstro vlam vatten en gaan roken. Dit maakt deel uit van het scenario en is geen reden tot ongerustheid. Mochten de bommen op de gewenste manier ontmanteld kunnen worden, dan worden zij later in een speciale springput op het werkterrein in Meerhoven vernietigd.

Kans op meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven blindgangers uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar destijds een start- en landingsbaan lag die door de Duitse bezetters werd gebruikt. De geallieerden hebben deze omgeving tijdens de oorlog meermalen bestookt. Het is niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven en/of Veldhoven zijn daarbij niet uitgesloten. De zoektocht naar bommen op het voormalige vliegveld duurt naar schatting tot eind 2006. Elders in Meerhoven zal de zoektocht naar bommen uit de Tweede Wereldoorlog mogelijk nog langer duren.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven