Ingezonden persbericht


Aantal vacatures in Nederland blijft groeien

Monster Employment Index: vooral stijging in IT, Onderwijs en Horeca

Amsterdam, 11 april 2006 - Het aantal vacatures in Nederland is opnieuw verder gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer voor de online arbeidsmarkt. De Index over de maand maart steeg voor de tweede maand op rij met 10 punten naar 136 punten. De groei deed zich voor in alle sectoren, maar was met name opvallend in IT, Onderwijs en Horeca.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina's van websites van bedrijven.

De Index bereikte zijn hoogste piek sinds het begin van meting in december 2004. Vergeleken met twaalf maanden geleden staat de Index nu 38 punten hoger. In de tussenliggende periode was 8 maal een stijging te zien ten opzichte van de maand ervoor. "Hieruit blijkt dat we geleidelijk uit het economisch dal klimmen", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "De arbeidsmarkt komt er steeds gunstiger uit te zien voor werkzoekenden."

Horeca, Onderwijs en IT
De Monster Employment Index kent aan de belangrijkste sectoren eveneens een Index-cijfer toe. Hieruit blijkt dat vooral de Horeca het goed doet (+19 punten). "Niet geheel verwonderlijk in de aanloop naar het zomerseizoen", verklaart De Vries. "Maar niet alleen de hotels zorgen voor een toename; uit cijfers van het CBS blijkt dat restaurants in 2005 ook steeds meer omzet zijn gaan draaien. Dit zien we nu terug in de stijging van de vacatures."

Ook in de IT (+9 punten) en Onderwijs en Training (+12 punten) was in maart een grotere vraag naar personeel te zien. Daarnaast zagen werkzoekenden in de Zakelijke dienstverlening, Verkoop en de Industrie hun kansen op het vinden van een baan verder stijgen. Al deze sectoren kenden in maart een groei met 8 punten ten opzichte van de maand ervoor.

Sterkste groei in Midden en Oost-Nederland
De groei van het vacatureaanbod deed zich voor in heel Nederland, maar was het sterkst zichtbaar in de regio Midden/Oost (+13 punten). West/Randstad, waar vorige maand nog de grootste toename te zien was, had met 9 punten nu de minst forse groei. Ook de regio's Noord (+11) en Zuid (+10) deden het deze maand beter.

Stijging Europese Index
De Europese Index kende eveneens een groei in maart. De totale Index steeg met 1 punt naar 117 punten, de hoogste piek tot nu toe. Nederland deed het van de vijf landen waarin gemeten wordt verreweg het best. Daarnaast waren ook Duitsland (+4 punten) en Zweden (+6) verantwoordelijk voor de toename van de Europese Index. Groot-Brittannië (-8) en Frankrijk (-4) kenden een dip, die volgde op een sterke stijging in de maand ervoor.

Het volledige Monster Employment Index rapport is te lezen op: http://eIndex.monsterworldwide.com

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 40.000 vacatures en 620.000 CV's. Per maand kent de site ruim 1.400.000 unieke bezoeken (februari 2005).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster®, marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 26 locale websites, gevestigd in 24 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster®. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 25 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index. Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com

Contactinformatie (