Ingezonden persbericht


Supermarktleerbaan: initiatief van CBL en Taskforce Jeugdwerkloosheid

Supermarkten leiden kansarme jongeren op voor mbo-diploma

Den Haag, 11 april 2006 - Op 11 april is in Den Haag het project Supermarktleerbaan officieel van start gegaan. Het project is een initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Jongeren tot 20 jaar, die ingeschreven staan bij CWI en die geen (v)mbo-diploma hebben, komen voor de Supermarktleerbaan in aanmerking. Deze leerbaan leidt op voor een mbo-diploma op niveau 2. Het project begint als pilot in Amsterdam, Delft, Leiden, Rotterdam en Sittard. In de loop van 2006 moet het project een landelijke omvang krijgen.

Voor de Supermarktleerbaan werken Taskforce Jeugdwerkloosheid en CBL nauw samen met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), FNV Bondgenoten, JongActief, Kenniscentrum Handel en Regionale Opleidingencentra (ROC's).

Eind 2007 wil de Taskforce Jeugdwerkloosheid gemiddeld één jongere op een Supermarktleerbaan hebben in elke supermarkt van de ketens die aan het project meedoen. Dan gaat het om zo'n 1400 tot 1500 bedrijven. Inmiddels zijn in de pilotsteden al 150 supermarkten geworven en de werving gaat door. Half april starten in Amsterdam en Rotterdam de eerste dertig jongeren met hun mbo-opleiding handel via de supermarkt. In Leiden en Sittard is de uitvoering van het project in voorbereiding. In september start in Delft een supermarktklas met 20 jongeren.

De opleiding heeft de vorm van een leerbaan. Jongeren werken drie of vier dagen in de supermarkt en gaan één dag naar school. De opleiding duurt twee jaar. De supermarkten betalen de opleidingskosten. In de laatste fase van de opleiding bespreken CWI en ROC met de jongeren in welke branches zij de beste kansen hebben om door te stromen. De opleiding wordt daarop aangepast. Jongeren kunnen doorstromen binnen de supermarktbranche, een andere detailhandelsbranche, de logistiek of aan transport verwante werkgevers. CWI bemiddelt tussen jongeren en werkgevers.

Het model van de Supermarktleerbaan is gebaseerd op de ervaringen in Delft. Daar worden al langer jongeren via supermarkten van C1000 opgeleid. Met Delft werken de partijen in de Supermarktleerbaan samen voor de doorstroming van jongeren nadat zij hun opleiding hebben afgerond.

Staatssecretaris Rutte van OCW is blij met het initiatief. De Supermarktleerbaan laat volgens hem zien dat de supermarktbranche het beroepsonderwijs serieus neemt.

Klaas van den Doel, voorzitter van het CBL, is blij met de bereidheid van supermarkten om in deze groep jongeren te investeren door extra begeleiding te geven en ze te helpen aan een eerste baan. Ook FNV Bondgenoten staat achter het project Supermarktleerbaan. Volgens bestuurder Jos Brocken van de bond is de supermarktbranche een belangrijke sector om jongeren op te leiden en werkervaring op te laten doen. De Supermarktleerbaan geeft jongeren zonder (v)mbo-diploma de kans een diploma te halen en door te stromen naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt.

Het CBL heeft bemiddeld voor de deelname van de supermarktketens in het project. Met CWI en ROC's werft Kenniscentrum Handel de leerbanen bij de lokale supermarkten. Kenniscentrum Handel zorgt ook voor de erkenning van de supermarkten als leerbedrijf. De praktijkbegeleiders van de supermarkten zorgen voor de opleiding in de supermarkt, de theorielessen volgen de jongeren aan het ROC. Vooraf en na afloop van de opleiding doen jongeren een beroepskeuzetest die is ontwikkeld door JongActief.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jules van Well hoofd Personeel en Opleiding 06-46176756.