Gemeente Tiel


Woonbeleid ambitieus, uitvoering blijft achter

De resultaten van vier jaar Tiels woonbeleid zijn weinig zichtbaar. Veel beleidsmaatregelen zijn niet of slechts ten dele gerealiseerd en de beoogde afname van de wachtlijst met woningzoekenden is niet gerealiseerd. De wachtlijst is in vergelijking met 2002 licht gegroeid. Dit en meer constateert de Rekenkamer Tiel in haar eerste onderzoeksrapport Woonbeleid onderbouwd? Totstandkoming en uitvoering van Tiels Woonbeleid dat op 11 april 2006 wordt overhandigd aan de raad.

Woonbeleid: de raad aan zet
De omvang van de wachtlijstproblematiek in 2002 was voor de gemeenteraad aanleiding om zelf, in nauwe samenwerking met maatschappelijke organisaties en marktpartijen, het gemeentelijk woonbeleid te formuleren. Deze open en actieve houding van de raad wordt door betrokken partijen (burgers, projectontwikkelaars, woningcorporaties) gewaardeerd. Toch is de onderbouwing van het beleid, dat de raad heeft opgesteld, gebrekkig. Beschikbaar onderzoeksmateriaal over woonbehoeften in Tiel heeft de raad niet benut. Ook heeft de raad geen concreet aantal te bouwen woningen genoemd in de doelstellingen van het beleid, maar zich beperkt tot een procentuele verdeling van woningen in diverse categorieën. Daardoor heeft de raad onvoldoende waarborgen geschapen in het beleid om de wachtlijstproblematiek op te lossen. Het college heeft zelf aangegeven in de collegeperiode 2002-2006 duizend woningen in aanbouw of gereed te willen hebben. Dit doel is nagenoeg gehaald.

Beleidsmaatregelen grotendeels niet gerealiseerd Het college heeft het kader van de raad vertaald in maar liefst 41 beleidsmaatregelen en 19 beoogde effecten. Van deze effecten is door het college niet bijgehouden in hoeverre deze worden gerealiseerd, waardoor daar geen inzicht in bestaat.
Het college heeft belangrijke wensen van de raad zoals het opstellen van een grondnota en een structuurvisie, niet doorvertaald in haar uitvoeringsprogramma. Van de wensen die wel door het college zijn overgenomen, is meer dan de helft van de beleidsmaatregelen niet gerealiseerd. Zo zijn er nog geen locaties aangewezen voor seniorenbouw en zijn er met corporaties nog geen afspraken gemaakt over het handhaven van de huurprijs na renovatie. Ook de mogelijkheden voor een kamermarkt voor jongeren en alleenstaanden zijn nog niet verder uitgewerkt.

Verantwoording over woonbeleid: de raad buitenspel De rapportages die het college aan de raad heeft gestuurd over de uitvoering van het beleid was relatief versnipperd en complex. Hierdoor heeft de raad haar controlerende taak niet goed kunnen vervullen.

De Rekenkamer heeft zowel aan de raad als aan het college aanbevelingen gedaan ter verbetering. Het college heeft in een reactie aangegeven de conclusies en aanbevelingen van het rapport te onderschrijven.

Rekenkamer Tiel
De Rekenkamer Tiel is opgericht ter ondersteuning van de raad en verricht onafhankelijk onderzoek naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 11 april 2006