Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam-Centrum - Overleg drugsoverlast Wallengebied

11/04/2006 - "Mocht u zien dat er zich een strafbaar feit voordoet, aarzelt u dan niet om het nummer 112 te bellen. Met uw hulp kunnen we ingrijpen als er zich een heterdaadje voordoet, dus ook als u ziet dat er gedeald wordt."

Met deze oproep opende Chris Koers, wijkteamchef van bureau Beursstraat, het periodiek overleg drugsoverlast Wallengebied en Nieuwmarktbuurt op 4 april 2006. Samenwerking tussen het stadsdeel, de politie en de bewoners en ondernemers stond centraal op deze avond: wat kunnen we voor elkaar betekenen, hoe kunnen we elkaar het beste aanvullen om de overlast terug te dringen, wat houden bepaalde maatregelen in en wat is er terechtgekomen van de afspraken die in het overleg van 13 december zijn gemaakt?

Reacties
Een aantal aanwezigen liet weten dat er inmiddels zichtbare resultaten waren geboekt. Anderen meldden dat er ook sprake is van een toename van overlast zoals van 'nepdopeverkopers'. Monique Jennen, ketenunitregisseur van het Openbaar Ministerie, erkende dat dit een bekend probleem is. Op dit moment wordt er bij Justitie gekeken naar een zodanige oplossing dat de politie hier effectief tegen kan optreden.

Project Veiligheidsschouwen
Dat de samenwerking door de bewoners bijzonder op prijs wordt gesteld, blijkt uit het feit dat zich voor de ontwikkeling van het project 'Veiligheidsschouwen' inmiddels zestien mensen uit de buurt hebben aangemeld. In het project zullen bewoners en ondernemers, samen met de politie, medewerkers van het stadsdeel en andere professionals, meerdere keren per maand op verschillende tijdstippen door de buurt lopen. Gezamenlijk wordt dan de mate van overlast op verschillende plekken vastgesteld. Hierop worden acties uitgezet en wordt over de resultaten geregeld verantwoording afgelegd.

Wallengebied bij nacht