Provincie Drenthe

3,9 miljoen euro voor alternatief hulpaanbod jeugdzorg 11 Apr 2006

`Geen tralies maar training en terugkeer', dat is het motto van het project Doe(n) wat Werkt. Dit project heeft als doel jongeren met ernstige gedragsproblemen die geen strafbaar feit hebben gepleegd en nu nog in justitiële inrichtingen terecht komen, op een betere manier op te vangen. Hiervoor krijgen de provincies Drenthe, Groningen en Fryslân samen 3,9 miljoen euro van de ministeries van VWS en Justitie. Dit maakten Gedeputeerden Anneke Haarsma van de provincie Drenthe, Jan Ploeg van de provincie Fryslân en Ineke Mulder van de provincie Groningen bekend bij de presentatie van het project `Doe(n) wat werkt'. Met het geld wordt de uitvoering van het project, dat is ontwikkeld door zes noordelijke intersectorale instellingen, gefinancierd. Voor de uitvoering ervan wordt tweeëneenhalf jaar uitgetrokken. Uiteindelijk worden maximaal 300 jongeren opvangen.

Al enige tijd is er landelijk discussie over de plaatsing van jongeren met ernstige gedragsproblemen in Justitiële Jeugd Inrichtingen. In het noorden gaat het jaarlijks om ongeveer 60 jeugdigen. In 2004 verscheen het NIZW-rapport "De juiste hulp". Uit dit rapport bleek dat de betreffende jongeren eigenlijk zouden moeten worden opgevangen in de reguliere jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen en de licht verstandelijke gehandicapte jeugdzorg. De huidige zorgprogramma's in deze sectoren bleken echter onvoldoende te zijn ingericht op de gecompliceerde problematiek bij deze groep jeugdigen. Het ministerie van VWS heeft daarop opgeroepen om vanuit het hele land projectvoorstellen te doen voor een alternatief hulpaanbod.

Zes intersectorale instellingen in Noord-Nederland, te weten Accare (kinder- en jeugdpsychiatrie), Tallinga Hiem (zorg voor jeugdigen met een beperking), Jeugdzorg Drenthe (voor kinderen met ernstige opgoei- en opvoedproblemen), Base Groep (jeugdzorginstelling voor residentiele en ambulante behandeling), Het Poortje (de Justitiële Jeugd Inrichting in Noord Nederland) en De Poortje School (speciaal onderwijsinstelling) hebben een van origine Fries plan uitgebouwd tot het zorgprogramma `Doe(n) wat werkt'. Het programma bestaat uit een aantal modulen, waaronder crisisopvang, diagnostiek, de inzet van verschillende zorgprogramma's in de thuissituatie, een 24-uurs behandelgroep op gedragstherapeutische basis en specifiek onderwijsaanbod en hulp bij het betreden van de arbeidsmarkt.

Doe(n) wat Werkt kijkt welke vorm zorg een jongere nodig heeft. Uitgangspunt hierbij is de zorg zoveel mogelijk in de eigen sociale omgeving te verstrekken. In de praktijk zal de opvang een combinatie zijn van tijdelijke opvang in een gesloten setting met daarna hulp in een (besloten) residentiële opvang of ambulante hulp in de thuissituatie.