Persberichten Lekstroom, 11.00 uur

Utrecht, 11-04-2006

Aanhouding na vechtpartij

VIANEN- Op maandagmiddag werd een 17-jarige jongen uit Vianen aangehouden nadat hij een 15-jarige jongen had geslagen. Omstreeks 17.00 uur kwam de 15-jarige jongen aan het politiebureau met de mededeling dat hij was geslagen op het basketbalveld aan de Vijfheerenlanden. De jongen had hierbij een blauw oog opgelopen.

De geweldpleger zou de 17-jarige jongen zijn. Na onderzoek kon de politie de geweldpleger aanhouden. De verklaring van de 15-jarige jongen uit Vianen is opgenomen en de 17-jarige jongen is verhoord. Het is nog onbekend wat er nu precies heeft plaatsgevonden en de politie verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Lekstroom; 0900-8844.

Op tijd gepakt

NIEUWEGEIN- Op dinsdagochtend werden vermoedelijke brandstofdieven net op tijd gepakt.

Omstreeks 00.45 uur zagen agenten een auto op de vluchtstrook van de Rijksweg A2 staan met de alarmlichten aan. Agenten gingen poolshoogte nemen en constateerden al snel dat de kentekenplaten niet bij de auto behoorde en met een elastiek waren vastgemaakt. De brandstofmeter van de auto stond bijna in het rood en de auto stond 600 meter voor een tankstation stil. Zeer vermoedelijk wilden de mannen gaan tanken zonder te betalen en waren druk bezig valse platen aan te brengen op de auto om herkenning te voorkomen. Die vlieger ging gelukkig niet op en het trio, in de leeftijd van 19 tot 21 jaar uit Utrecht en IJsselstein, werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Bittere pil voor zoete dief

HOUTEN- Op maandagavond werd een 18-jarige man uit Utrecht aangehouden omdat hij goederen uit een winkel had gestolen. Omstreeks 19.50 uur zag winkelpersoneel van een winkel aan de Spoorhaag dat de 18-jarige man drie zakken snoep wegnam zonder deze af te rekenen aan de kassa. De man werd gesnapt en aangehouden door de politie. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Overtreder direct staande gehouden

LEKSTROOM/HEUVELRUG - Vanaf april 2006 gaat het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Utrecht zes maanden intensief controleren op het negeren van roodlicht. Verkeersdeelnemers worden direct na hun overtreding staande gehouden.

De controles vinden plaats in Vianen, IJsselstein, Nieuwegein, Vinkeveen, Doorn, Rhenen en Veenendaal. Drukke verkeerspunten met een verhoogd ongevallenrisico krijgen hierbij extra de aandacht.

Waarom controle?

Negeren van rood licht is een van de belangrijkste oorzaken van een ongeval. Nog even een stoplichtje pakken kan namelijk dramatische gevolgen hebben, vooral als er voetgangers of fietsers bij betrokken raken. Verkeerslichten staan niet voor niets op gevaarlijke of drukke kruisingen. Gelukkig stoppen vrijwel alle weggebruikers wél gewoon voor het rode licht. En op kruisingen waar vaak gesmokkeld wordt, vormen roodlichtcontroles een goede remedie. De boete voor door rood rijden bedraagt momenteel 130.

Waarom staandehouding?

Voordelen van het direct staande houden, is het verrassingseffect (locaties van roodlicht cameras zijn veelal bekend) én de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de overtreder. Directe confrontatie dus, met de mogelijkheid om het risico van het gedrag uit te leggen. Uit onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie blijkt namelijk dat hoe groter weggebruikers het risico van de overtreding inschatten en geconfronteerd worden met hun gedrag, des te beter zij de regels naleven.

Bureau Verkeer Onder Controle
Het Bureau Verkeer Onder Controle is een team binnen de Politie Utrecht dat zich uitsluitend met verkeershandhaving bezighoudt, als aanvulling op de normale sterkte. Het BVOC wordt gefinancierd en gefaciliteerd door het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. De controles van het BVOC concentreren zich op vijf speerpunten: alcohol, rood licht, gordel, helm en snelheid.