Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Aanleg snoekenpaaiplaats in Rotterdam

Voor een goede waterkwaliteit is het noodzakelijk dat er een evenwichtige visstand is in de Bergse Plassen. Dat betekent dat er voldoen prooi- en roofvis aanwezig is. Momenteel is er voldoende prooivis in de Bergse Plassen aanwezig. De snoek heeft zich nog niet goed in de plassen kunnen ontwikkelen omdat er onvoldoende schuilmogelijkheden voor de snoek zijn om te paaien. De snoekpaaiplaats biedt de snoeken wel die schuilmogelijkheid.

De paaiplaats wordt in februari 2007 onder water gezet. De vrouwtjes en mannetjessnoeken zwemmen daar naar toe om in de grasvegetatie te paaien. De eitjes die zij afzetten worden larven. Al snel worden dat klein snoekjes, die zich voeden met kleine visjes. In juni wordt het water uit de paai gelaten, waardoor de snoeken weer de Bergse Plassen in zwemmen. Gedurende de periode dat de kraamkamer `in bedrijf is' is het Berg en Broekpark toegankelijk voor het publiek.

snoeken1_small.jpg (6 Kb) snoeken2_small.jpg (5 Kb) Via de vistrap zwemmen de snoeken van de Bergse Plassen de `kraamkamer' op.