Gemeente Coevorden

22 miljoen euro voor bereikbaarheid Coevorden

De gemeenten Coevorden en Emmen en de provincie Drenthe hebben maandagavond 10 april een convenant ondertekend over stedelijke bereikbaarheid. In totaal wordt 59 miljoen euro in het stedelijk netwerk rond Coevorden en Emmen geïnvesteerd in de periode 2006 - 2009. De provincie en de twee gemeenten gaan daarvoor in de komende jaren nog nauwer samenwerken om de bereikbaarheid van Zuidoost-Drenthe te verbeteren.

Economische ontwikkeling begint bij een goede bereikbaarheid van de stad en het omliggende gebied. Uit cijfers van de provincie Drenthe blijkt dat tachtig procent van alle mobiliteit in Zuidoost-Drenthe verkeer is dat van en naar de steden Emmen en Coevorden gaat. Reden voor de gemeenten en de provincie om een pakket maatregelen uit te voeren om de bereikbaarheid te verbeteren. Daarbij gaat het niet alleen om autoverkeer, maar ook om fietsvoorzieningen en het openbaar vervoer.

Centrum Coevorden

In Coevorden wordt de komende jaren onder meer geïnvesteerd in een goede ontsluiting van de bedrijventerreinen Leeuwerikenveld II en Europark. Maar ook de verbetering van het centrum staat hoog op de prioriteitenlijst. Hier wordt onder meer een fietsenstalling gerealiseerd (250.000 euro) en een fietsbrug van het centrum naar de Pampert aangelegd (495.00 euro). Aandere projecten die op stapel staan zijn de omlegging van de Wilheminasingel, de herinrichting van de singels in Coevorden en de aanpak van de stationsomgeving.

Station Emmen-Zuid

In Emmen wordt onder meer de oostelijke rondweg rond Nieuw-Amsterdam aangepakt 1,3 miljoen)en wordt de Nieuw-Amsterdamse straatweg verbeterd om de woonwijken beter te ontsluiten (600.000 euro). Voor de aanleg van het station Emmen-Zuid is 8,6 miljoen euro gereserveerd. Verder staat er nog een uitgebreid pakket maatregeln in de planning voor onder meer het centrum van Emmen, de weg tussen Emmen en Klazienaveen en diverse fietsvoorzieningen.

'Broer en zus'

Gedeputeerde Sipke Swierstra van de provincie Drenthe sprak tijdens de bijeenkomst over Emmen en Coevorden als 'broer en zus'. "Coevorden is voor sommige voorzieningen aangewezen op Emmen en andersom geldt hetzelfde: de haven van Emmen ligt in Coevorden." Dat Emmen en Coevorden gezamenlijk als regio moeten optrekken om aansluiting te krijgen op internationale ontwikkelingen werd door alledrie bestuurders onderstreept.

Op de foto ondertekenen gedeputeerde Sipke Swierstra, wethouder Henk Bouwers van Coevorden en wethouder Jenne Holman van Emmen het convenant. (foto Jan Sibon)