Verhoog transparantie vergelijkende websites zorgverzekeringen

Vrz

Regionale zorgverzekeraars pleiten voor meer toezicht

Leiden, 11 april 2006 - De Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRZ) pleit voor meer transparantie van websites waarop de verschillende zorgverzekeraars en hun producten met elkaar worden vergeleken. Tijdens de afgelopen campagne om de gunst van de verzekerde, schoten dit soort websites als paddestoelen uit de grond. Vanwege de commerciële belangen die achter veel van de websites zitten twijfelt de VRZ aan de objectiviteit ervan.

De VRZ vindt het van belang dat de consument op basis van transparante en objectieve gegevens een keuze voor de producten van de zorgverzekeraars kan maken. Om onduidelijkheid tijdens de komende campagnes te voorkomen pleit de VRZ voor een duidelijkere profilering van Kiesbeter.nl. Deze website moet meer worden gepositioneerd als onafhankelijke overheidswebsite waarop een objectieve vergelijking te maken valt tussen de verschillende aanbiedingen van de zorgverzekeraars. De andere vergelijkende websites zouden net als Kiesbeter.nl duidelijk moeten aangeven volgens welke spelregels, criteria en onderzoeken hun adviezen en ranglijsten tot stand komen.

De VRZ pleit voor een actieve rol op dit terrein van de nieuwe toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hans Feenstra, voorzitter VRZ: 'De NZa heeft al tijdens de afgelopen campagne een belangrijke rol gespeeld op het gebied van reclame-uitingen door de zorgverzekeraars. De NZa zou daarom bij uitstek geschikt zijn om ook op consumenteninformatie via websites toezicht te houden. Daarbij denken wij dan met name aan de juistheid en volledigheid van de gegevens die op de websites staan vermeld.' Binnenkort zal de Tweede Kamer over de Kiesbeter-website spreken.

Over de VRZ
De Vereniging Regionale Zorgverzekeraars (VRZ) is in 1998 opgericht door voormalige ziekenfondsen en streeft voor meer dan 1,1 miljoen verzekerden naar kwaliteitsverbetering, doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg. De leden zijn Azivo, De Friesland Zorgverzekeraar, PNO Ziektekosten, Salland Verzekeringen en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.


Noot voor de redactie,