Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11-4-2006

Hotspots in 2005 en 2010.

De aanpak van het kabinet om de luchtkwaliteit te verbeteren werkt. De maatregelen die het kabinet vorig jaar op Prinsjesdag aankondigde, leiden ertoe dat de hotspots - de gebieden met te veel fijn stof - de komende jaren veel kleiner worden. In 2010 zal nog slechts op enkele plekken de Europese norm voor fijn stof worden overschreden, zie kaartje.

Samen met de maatregelen die gemeenten en provincies lokaal treffen, haalt Nederland uiteindelijk overal de norm. Want ook de lokale overheden hebben veel mogelijkheden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan milieuzones waarin milieuvriendelijke auto's goedkoper kunnen parkeren en aan schoner openbaar vervoer.

Inmiddels gaat VROM al veel verder. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer die de luchtkwaliteit nog verder en sneller moet verbeteren. De kern van deze wet is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Hierin gaan, als het parlement met het voorstel instemt, het Rijk, provincies en gemeenten verder samenwerken.