GGZ Nederland

Verslavingszorg gaat opleiding professionaliseren

De kwaliteit en de omvang van het geboden verslavingsonderwijs schieten tekort en is beneden de maat. Dat concludeert de Raad voor Bekwaamheidsontwikkeling voor de verslavingszorg (RvBO) uit een een landelijk onderzoek van het IVO, het wetenschappelijk bureau voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving. De RvBO dringt dan ook aan de opleiding van jonge instromende verslavingshulpverleners drastisch te moderniseren en ondersteunt daartoe een reeks nieuwe initiatieven en ondersteunt daartoe een reeks nieuwe initiatieven.

Uit het onderzoek van het IVO, uitgevoerd in opdracht van de RvBO, blijkt dat er nauwelijks nieuwe en (gebleken) effectieve behandelmethoden aan bod komen en dat het onderwijs onvoldoende aansluit bij de dagelijkse praktijk van de verslavingshulpverlening, waarvan de complexiteit steeds meer toeneemt.

Ondanks het feit dat 77% van de Hbo-opleidingen aandacht besteedt aan verslavingsproblematiek (bij met name verpleegkunde en agogische opleidingen) en dat vrijwel alle universiteiten (studies geneeskunde en psychologie) in enigerlei vorm aandacht besteden aan onderwijs over verslaving, schiet de kwaliteit tekort. De RvBO gaat daarom, in samenwerking met een aantal opleidingsinstituten, projecten opzetten, die op termijn een nieuwe generatie van professioneel opgeleide hulpverleners moet afleveren. Het gaat hierbij om verslavingspecialisten met een basisopleiding als arts, psycholoog, verpleegkundige, agoog of vaktherapeut.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat circa 30 % van de instromende hulpverleners, de verslavingshulpverlening na ruim 1 jaar weer verlaat, blijkbaar omdat de hulpverleners niet afdoende waren opgeleid voor deze specialistische hulpverleningstaak. Om dit tij te keren is de Hogeschool Windesheim in Zwolle begin dit jaar gestart met een specialisatie verslavingskunde voor verpleegkundigen en agogen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met 5 grote regionale zorginstellingen, waar de nieuwe aankomende specialisten ook hun stages gaan vervullen. Verder ontwikkelt de Radboud Universiteit samen met enkele zorginstellingen een plan voor een 2-jarige 'masters' om artsen en psychologen op te leiden tot postdocotorale verslavingsspecialisten. Deze masters moet op 1 september 2007 van start gaan. Bij Hogeschool INHOLLAND tenslotte, wordt dezer dagen de eerste lector Verslavingszorg in Nederland benoemd. Dit lectoraat, dat mede op initiatief van de RvBO is ingesteld, geeft behalve aan onderzoek ook een sterke impuls aan de professionaliteit van toekomstige hulpverleners.

Lees het hele rapport:
http://www.ggznederland.nl/actueel/persberichten/download/rapportIVOdef.doc

Met vriendelijke groet,

Eric Mulder
Communicatie / voorlichting
GGZ Nederland
tel. 033 460 89 39
Mob. 0628 333 529
www.ggznederland.nl