Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-182       |
|                                            |Arnhem|11 april 2006  |
|                                            |,     |               |
Provincie gaat voor versterking regionale (kennis)economie Concrete activiteiten zetten de toon

Twaalf en een half miljoen euro heeft Provinciale Staten in de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland (MIG) gereserveerd om tussen 2005 en 2010 kennis en innovatie te stimuleren. Gedeputeerde Staten geven nu in het statenvoorstel 'Innovatie in uitvoering' aan waaraan zij tussen 2006 en 2008 een deel van dit geld aan wil besteden. Daarvoor zijn zeven actielijnen uitgezet. Het gaat om een uitvoerige communicatiecampagne voor de Gelderse burger, een actieve lobby in Den Haag en Brussel, interregionale en internationale samenwerking zoeken, versterken van het innovatieve vermogen ven het MKB en Gelderland en Oost-Nederland dè plek maken voor enthousiaste en slimme technostarters. Ook wordt ingezet op de versterking van de positie van Food en Health Valley als belangrijke pijlers van de Gelderse kenniseconomie en worden faciliteiten ontwikkeld waardoor nieuwe economische activiteiten zich kunnen ontplooien. Het benutten en combineren van hoogwaardige kennis in de regio is van wezenlijk belang. Van de gereserveerde 12,5 miljoen vraagt het college aan PS om 5,2 miljoen voor de jaren 2006 tot en met 2007 voor de uitvoering van deze actielijnen vrij te maken. Uit het innovatiebudget SEB komt 3,6 miljoen euro.

Kennis en innovatie is één van de speerpunten van het economisch beleid van Gelderland. Op het gebied van voeding en gezondheid draagt de provincie bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Tegelijkertijd wordt door het investeren in kennis en innovatie de vernieuwingskracht van het bedrijfsleven gestimuleerd en daarmee de economische structuur versterkt. Dat zorgt voor een krachtige basis voor duurzame economische groei en welvaart in Gelderland. Economiegedeputeerde René van Diessen is trots op 'zijn' provincie. 'Wij hebben zoveel potentie in huis, zoveel ondernemers die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken en natuurlijk een fantastisch vestigingsklimaat. Net is bekendgemaakt door KPMG dat de bedrijfskosten in Oost-Nederland op hetzelfde niveau zitten als in Amsterdam en Brabantstad. Daar kunnen wij nog wat winst uithalen door te bezien hoe wij die kosten omlaag kunnen brengen. Daarnaast zullen wij alles op alles zetten om voedsel, gezondheid en technologie - en vooral de combinatie daarvan - zowel nationaal als internationaal breed te promoten'.

De nota 'Gelderland kiest voor groei', waarin de actielijnen al werden beschreven, is in maart 2005 door GS vastgesteld. Het afgelopen jaar zijn de provinciale inspanningen in kennis en innovatie zeer succesvol geweest. Veel MKBers zijn in innovatieve trajecten gestapt (vanaf 2003 al 973 projecten) en vele daarvan hebben commercieel interessante innovaties opgeleverd. Voor kennisintensieve starters (de zogenaamde technostarters) is een aantrekkelijke startersregeling gecreëerd en nieuwe (internationaal georiënteerde) bedrijven hebben zich in de Valleys gevestigd. De afgelopen drie jaar gaat het om 50 nieuwe bedrijven en 870 arbeidsplaatsen. Bovendien zijn er in 2005 vijf majeure food, health en technology projecten uit Oost-Nederland door het Rijk gehonoreerd met ruim 4 miljoen euro.

Zeven actielijnen
Met een communicatiecampagne wil GS de Gelderse burger actief informeren over het provinciale innovatiebeleid en vooral laten zien wat er allemaal in deze provincie gebeurt en welke producten er ontwikkeld worden. De actieve lobby in Den Haag en Brussel moet duidelijk maken dat deze provincie haar veelbelovende positie waarmaakt en dat investeringen in Oost-Nederland noodzakelijk, renderend en succesvol zijn. Het doel is om optimaal gebruik te maken van nationale en Europese innovatieprogramma's en -middelen. Met andere Nederlandse en Europese regio's wordt samenwerking gezocht met daarbij speciale aandacht voor aansluiting van de Valley's en het regionale MKB bij (inter)nationale netwerken en deelname aan programma's. Het doel is om aansluiting te vinden bij Europese initiatieven. Er blijft gewerkt worden aan het versterken van het innovatievermogen van het MKB. De met succes ingeslagen weg naar innovatie en kennisbenutting wordt voortgezet. Marktgericht Innoveren en Experimenteren is zo'n programma waarvan veel wordt verwacht. Enthousiaste technostarters moeten in Gelderland/Oost-Nederland warm onthaald worden en vooral ook blijven. Het streven is om tot aan 2010 er 80 'binnen te halen'. Er is een speciale technostartersondersteuningsstructuur (Wageningen en Nijmegen). Ook is er een Technostartersfonds ingesteld. De Valleybureaus moeten ondernemers en onderzoekers doelgericht bij elkaar brengen om ervoor te zorgen dat innovatieve ideeën ook echt leiden tot vernieuwende producten. De bureaus moeten zo sterk worden dat ze selfsupporting worden. Gelderland wil daar de komende jaren door de financiering van valley-programma's aan blijven bijdragen en ook steeds meer private middelen aantrekken. Op den duur kan dan de publieke financiering worden afgebouwd. Ook Oost NV en Syntens worden bij de bureaus betrokken. De laatste actielijn gaat over het benutten en combineren van hoogwaardige kennis in de regio. Dat moet leiden tot nieuwe economische activiteiten die vaste bodem krijgen bij het bestaande MKB of leiden tot nieuwe bedrijven die zorgen voor hoogwaardige werkgelegenheid in de regio. Door de inzet van provinciaal geld, gekoppeld aan EU- en Ez-geld, wil GS een veelvoud aan investeringen uitlokken in kennis en innovatie. Het afgelopen jaar heeft het Rijk Oost-Nederlandse projecten gehonoreerd met 4,4 miljoen euro. Gelderland heeft als cofinanciering er 2,5 miljoen 'bijgelegd'.

Op 12 april bespreekt Provinciale Staten de nota 'Innovatie in uitvoering'.



Provincie Gelderland