Gemeente Geldrop-Mierlo


DIVERSE VERKEERSACTIES IN GEMEENTE

De komende twee weken worden er in de gemeente verschillende verkeersacties gehouden voor de hoogste klassen van de basisschool. Het gaat om acties in het kader van het Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL), een project dat is bedoeld om de verkeersveiligheid van leerlingen te vergroten. Een van de acties is een fietskeuring in Geldrop op dinsdag 18 april. Tegelijkertijd vind een actie plaats over de Dode Hoek bij vrachtwagens. Bovendien nemen de leerlingen van groep 7 deel aan een theorie- en een praktijk verkeersexamen.

Het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) is een parapluproject waarbij scholen zich, samen met de gemeente, politie en andere verkeersveiligheidsinstanties, inzetten voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Zo krijgt het verkeersonderwijs een impuls en is er extra aandacht voor veilige schoolroutes en een veilige schoolomgeving. Als een school voldoet aan een aantal criteria en heeft bewezen zich daadwerkelijk in te zetten voor de verkeersveiligheid, wordt het BVL toegekend. Negen scholen hebben het label intussen al gehaald. Ook de ouders van de leerlingen worden zoveel mogelijk bij het project betrokken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hun verkeersgedrag, vooral bij het halen en brengen van de kinderen, een belangrijke rol speelt bij de verkeersveiligheid rondom de scholen.

DIVERSE ACTIES
Ter bevordering van de verkeersveiligheid van de leerlingen, worden in Geldrop de jaarlijkse fietskeuringen gehouden. Dit gebeurt op dinsdag 18 april aanstaande, in samenwerking met de politie, brandweer, 3VO, de Fietsersbond en de Geldropse fietsenhandelaren. De keuringen zijn bedoeld voor alle leerlingen van de groepen 7 en 8 en worden uitgevoerd op het Evenemententerrein in de Coevering.

Tegelijkertijd met de keuringen wordt er een actie gehouden over de zogenaamde `dode hoek' bij vrachtwagens. Er worden hiervoor een aantal legertrucks opgesteld op het Evenemententerrein. De kinderen zullen zelf kunnen ervaren hoe moeilijk het is om vanuit een vrachtwagen fietsers goed in de gaten te houden. Zij krijgen tevens uitleg hoe zij zich als fietser het beste kunnen gedragen in de nabijheid van vrachtwagens.

VERKEERSEXAMENS
In het kader van het BVL-project wordt op donderdag 20 april aanstaande op alle scholen in de gemeente het theoretisch verkeersexamen afgenomen. De week daarna vindt het praktisch verkeersexamen plaats, op dinsdag 25 april in Mierlo en op woensdag 26 en 27 april in Geldrop.
Om aan het praktijkexamen deel te mogen nemen, moet een leerling geslaagd zijn voor het theorie-examen. Bovendien moet zijn of haar fiets zijn goedgekeurd. Ouders/verzorgers wordt dan ook vooraf uitdrukkelijk verzocht om de fiets van hun kind te controleren en eventuele gebreken te repareren.