Provincie Drenthe

BESLUITENLIJST Weeknummer: 15

Vergadering van gedeputeerde staten van Drenthe d.d. 11 april 2006

Nummer Onderwerp Besluit

1. Implementatie Wet Gedeputeerde staten hebben inge- algemene bepalingen stemd met het projectplan voor in- ventarisatie van de gevolgen van de omgevingsrecht invoering van de Wet algemene be- (Wabo). palingen omgevingsrecht (Wabo). De inventarisatie zal door een extern bureau worden uitgevoerd. Bij de productgroep Milieubeheer berust de projectleiding. Provinciale staten worden op hoofdlijnen geïnformeerd over de Wabo en de gevolgen.


2. Stand van zaken Multi- Gedeputeerde Staten brengen Pro- functionele Diensten- vinciale Staten op de hoogte van de centra. stand van zaken Multifunctionele Dienstencentra middels 'Memo MFD'.


3. Afspraken mandatering Gedeputeerde Staten tekenen de ESF Bureau Drenthe cofinancieringverklaring inzake de inzake aanvraag dagar- regeling OCW 'Dagarrangementen en Combinatiefuncties', waarin de rangementen en combi- provincie Drenthe verklaart zorg te natiefuncties. dragen voor de cofinanciering van 5 provinciale aanvragen en gemeente Emmen mandateert om deze aan- vragen namens provincie Drenthe in te dienen.


4. Rapport meerjaren- Kennisnemen van het rapport meer- evaluatieplan nota's jarenevaluatieplan mensen in het "Mensen in het Middel- middelpunt en de kunst van het punt" en "De kunst van combineren; 2. Dit rapport aanvaar- het Combineren". den als basis voor de evaluatie van het provinciale beleid in de nota's MIM en "De kunst van het combine- ren".


5. POP-uitwerking Strate- De provincie en het Waterleidingbe- gische grondwaterwin- drijf Drenthe starten samen een ver- kenning naar drie locatie voor strate- ningen. gische grondwaterwinningen. Hier- mee wil de provincie ook op langere termijn voldoende bronnen beschik- baar stellen voor een duurzame en veilige drinkwatervoorziening in de provincie. De beoogde locaties lig- gen ten westen van Assen, een na- der te bepalen locatie in de omge- ving van Ruinerwold en bij het Ach- terste Diep in het Hunzedal.


6. Overeenkomst bodem- Het college van GS heeft besloten in sanering gasfabriek te stemmen met de ondertekening van de overeenkomst waarin de

Nummer Onderwerp Besluit

Meppel. uitvoering en financiering van de bodemsanering op het terrein van de voormalige gasfabriekterrein te Meppel wordt geregeld. De kosten van de bodemsanering bedragen 5,7 miljoen en zijn gelijkelijk ver- deeld tussen Rendo en de overhe- den (rijk, provincie en de gemeente). De gemeente Meppel draagt zorg voor de uitvoering van de sanering en de herontwikkeling.


7. Aanvraag subsidie in Het college van GS heeft besloten het kader van de Rege- om een tweetal subsidies te ver- ling reserve Vitaal Plat- strekken vanuit de Regeling Stimule- teland Drenthe voor de ring Vitaal Platteland Drenthe. Het projecten Bloemrijke gaat om een subsidie van 20.520 percelen Drenthe en het voor het project Bloemrijke akkers in Demonstratieproject Drenthe en 60.110,-- ten behoeve lagere fosfaatbemesting van een Demonstratieproject lagere door nieuwe adviessys- fosfaatbemesting door nieuwe ad- tematiek. viessystematiek.


8. Inwerkingtreding eerste Gedeputeerde staten hebben beslo- wijzigingstranche van ten om een aantal wijzigingen van de de Provinciale omge- Provinciale omgevingsverordening vingsverordening (POV) Drenthe per 1 mei 2006 in werking te Drenthe. laten treden. Deze wijziging omvat onder andere een aanpassing van de begrenzing van het grondwater- beschermingsgebied Gasselte.


9. Gebruikmaking afwij- Gedeputeerde staten hebben beslo- kingsbevoegdheid POP. ten gebruik te maken van hun afwij- kingsbevoegdheid zoals opgenomen in het POP. Zij maken gebruik van deze bevoegdheid om afstemming te bereiken tussen het POP en de POV in verband met de wijziging van de begrenzing van het grondwaterbe- schermingsgebied Gasselte.


10. Jaarverslag 2005 Be- Het jaarverslag 2005 voor kennisg stuursconvenant Lande- ving aangenomen.
lijke Ontwikkeling Wind- Het jaarverslag ter kennisname toe- energie (BLOW). gezonden sturen aan PS.


11. Awb-bezwaarschrift van Gedeputeerde staten hebben op Verkuno te Roden inza- advies van de Commissie van advies ke afwijzing van een voor de bezwaarschriften en klach- subsidie. ten besloten het bezwaarschrift aan te houden en de aanvraag opnieuw voor te leggen aan de Provinciale Adviescommissie Beeldende Kunst en de uitkomsten hiervan voor te leggen aan de commissie, waarna de commissie een definitief advies kan uitbrengen over de beslissing op

Nummer Onderwerp Besluit

het bezwaarschrift.


12. Uitvoeringsovereen- De Provincie Drenthe gaat samen komst inzake project met de provincies Fryslân en Gro- ningen het project Doe(n) wat werkt Doe(n) wat werkt. uitvoeren. Dit project, dat wordt uit- gevoerd door 5 intersectorale zorgaanbieders uit Noord Nederland, zorgt voor een alternatieve opvang van jeugdigen met ernstige gedrags- problemen zodat deze niet meer in een Justitiële Jeugd Inrichtingen geplaatst te hoeven worden. Om dit project, dat 2,5 jaar duurt, uit te voe- ren krijgen de drie noordelijke pro- vincies extra middelen van het minis- terie van VWS.


13. Beantwoording vragen Ingestemd met de conceptbrief. ex artikel 41 Reglement
van orde van de OPD
over de problematiek
rond de vestiging van
een bedrijf te Witteveen.


14. Beantwoording vragen Ingestemd met de conceptbrief. ex artikel 41 Reglement
van orde van de PvdA
over informatie voor
derden met betrekking
tot begrotingscijfers etc.


15. Wijziging tijdsplanning GS hebben het verslag van een bij- Omroepnota Drenthe. eenkomst over de Omroepnota Drenthe met betrokkenen en staten- leden voor kennisgeving aangeno- men. Tijdens de bijeenkomst is de afspraak gemaakt dat de conceptno- ta op onderdelen nader uitgewerkt en afgestemd wordt met RTV Dren- the. Hierdoor wordt afgeweken van de eerder vastgestelde tijdsplanning. De statenleden worden per brief hierover geïnformeerd.


16. Aanleg oefen- en exa- GS verlenen alsnog medewerking menbaan verkeers- aan de aanleg van een oefen- en school Nijland te Nieuw- examenbaan bij verkeersschool Nij- land in Nieuw-Dordrecht. In eerste Dordrecht. instantie was de provincie tegen de aanleg (van de baan achter de ver- keersschool). De belangrijkste reden was dat de gemeente Emmen on- voldoende gemotiveerd had waarom een uitzondering zou moeten worden gemaakt op het provinciaal beleid dat vestiging van niet-agrarische bedrijven in het buitengebied in prin- cipe niet toestaat. De gemeente

Nummer Onderwerp Besluit

Emmen en de verkeersschool heb- ben tegen dit besluit bezwaar aange- tekend. Met haar bezwaarschrift heeft de gemeente alsnog een vol- doende motivatie aangeleverd voor dit plan.


17. Bestedingvoorstel BDU Gedeputeerde staten hebben het 2006 voor projecten bestedingsvoorstel voor de Brede Infrastructuur. Doeluitkering Verkeer en Vervoer 2006 vastgesteld. Met inzet van ei- gen middelen en de bijdrage gaan gemeenten en provincie een aantal projecten uitvoeren, die bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de Drentse steden voor auto, fiets en openbaar vervoer. Verder is een aantal projecten gericht op verbete- ring van de verkeersveiligheid en leefbaarheid op kruispunten en be- paalde weggedeelten.


18. Convenanten stedelijke De provincie heeft afspraken met de bereikbaarheid Zuid- Zuid drentse steden gemaakt voor Drenthe. de jaren 2006 tot en met 2008 voor het uitvoeren van projecten die de bereikbaarheid van de steden verbe- teren. De provincie geeft daarmee een impuls aan de uitvoering van dit onderdeel van het provinciale omge- vingsplan (POPII) in de lijn van het collegeprogramma. Alle betrokken gemeentelijke en provinciale projec- ten in Assen vergen een investering van ca 92 miljoen euro. Het provinci- ale aandeel daarin is ca 29 miljoen euro.


19. Convenanten veilige De provincie heeft afspraken ge- bereikbaarheid. maakt met de gemeenten Noorden- veld, Tynaarlo, Aa en Hunze, Bor- ger-Odoorn, Midden Drenthe, Wes- terveld en De Wolden voor de jaren 2006-2008 voor het verbeteren van de bereikbaarheid van en naar de naburige steden en voor duurzaam veilige wegen. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de realisatie van het provinciale omgevingsplan (POP). In totaal investeren gemeen- ten en provincie voor een totaal van 74 miljoen euro. Het provinciaal aan- deel hierin is 39 miljoen euro.


20. Provinciaal Uitvoerings- Gedeputeerde staten hebben het programma Verkeer en Provinciaal Uitvoeringsprogramma Vervoer 2006. Verkeer en Vervoer 2006 vastge-

Nummer Onderwerp Besluit

steld. In het PUP zijn alle projecten, activiteiten en maatregelen opgeno- men die in 2006 worden voorbereid dan wel uitgevoerd om de bereik- baarheid en verkeersveiligheid in Drenthe te verbeteren. Het gaat daarbij om projecten gericht op de infrastructuur, het verkeersgedrag en de verkeershandhaving van alle overheden en instanties in Drenthe. Met de uitvoering van het uitvoe- ringsprogramma is een bedrag van ca. 69 miljoen euro gemoeid, waar- van ca. 14 miljoen euro ten laste van de provincie Drenthe komt.


21. Awb-bezwaarschrift van GS hebben op advies van de be- de Provinciale commis- zwaarschriftencommissie besloten sie landbouwtentoon- de motivering van het bestreden stellingen Drenthe te besluit in de beslissing op het be- Vries inzake beëindi- zwaarschrift aan te vullen en het ging van de subsidie bezwaarschrift ongegrond te verkla- met ingang van 1 janua- ren.
ri 2007.

Mededelingen

@

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs- recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.