Gemeente Geldermalsen

Informatieavonden over Kunstbeleid

11 april 2006 - De Werkgroep Beleidsnota Kunst organiseert een tweetal informatieavonden over de inhoud van haar gelijknamige beleidsnota en het mogelijke vervolg daarop:

* dinsdag 9 mei: gemeentehuis Geldermalsen
* dinsdag 10 mei: De Betuwepoort Rhenoy

Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur

Onder het motto Als je met elf bent, moet je ook met elf scoren heeft een speciale werkgroep, in opdracht van de gemeenteraad van Geldermalsen, een Beleidsnota Kunst fase 1 opgesteld. De nota beoogt duidelijkheid te scheppen over wat de burger in Geldermalsen wil met de kunst in de elf kernen van deze gemeente en is te vinden op deze website > Actueel > Projecten > Kunstbeleid.

De werkgroep bestaat uit burgers met een grote betrokkenheid bij kunst en cultuur in de gemeente Geldermalsen in de meest brede zin van het woord: muziek, theater, beeldende kunst, literatuur etc. De opgestelde beleidsnota is in februari van dit jaar door de gemeenteraad aanvaard als uitgangspunt voor het nieuw te formuleren en vorm te geven kunstbeleid. De werkgroep kreeg hiertoe een vervolgopdracht. Voordat hiermee wordt begonnen wil de werkgroep eerst tijdens een tweetal informatieavonden alle betrokkenen, verenigingen, instellingen en particulieren, informeren over hetgeen tot nu toe is gedaan en tegelijkertijd nagaan hoe daar in het veld over wordt gedacht. Wederzijdse informatieverstrekking dus, vanuit de werkgroep naar de aanwezige doelgroep en omgekeerd.

In de Beleidsnota Kunst fase 1 doet de werkgroep aanbevelingen op het gebied van:

* transparante financiering;

* amateurkunstbeoefening;

* amateurkunsteducatie;

* gebiedsgericht cultuurbeleid;

* jongeren

Tijdens de informatieavonden wordt de aanwezigen, gekoppeld aan prikkelende stellingen, een aantal concrete vragen voorgelegd:
* Hoe denkt u over de in de nota geformuleerde aanbevelingen?
* Wat denkt u over de manier waarop deze aanbevelingen kunnen worden ingevuld, als het bijvoorbeeld gaat over samenwerking, informatievoorziening, facilitering van repetities, concerten, voorstellingen, tentoonstellingen e.d.?

* Hoe denkt u over de manier waarop de amateur beoefenaars van kunst en cultuur zelf de uitvoering van dit beleid kunnen gaan aanpakken? Immers, de gemeente schept de voorwaarden, maar de beoefenaars moeten zelf de motor zijn achter de concretisering van het beleid.

* Hoe denkt u over de overdracht door de gemeente aan een onafhankelijke stichting van de toetsing en toekenning van incidentele- en projectsubsidies?

Velen houden zich in de gemeente Geldermalsen bezig met kunst en cultuur. Zij hebben allemaal (voor zover bij de werkgroep bekend) afgelopen week een uitnodiging voor de informatieavonden ontvangen. Ook andere belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom.