Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Prijs voor projecten die kindermishandeling helpen voorkomen

Vijf genomineerden voor vijfde Jan Brouwerprijs

Utrecht, 6 april 2006 Vijf projecten ter voorkoming van kindermishandeling zijn genomineerd voor de Jan Brouwerprijs 2006, een geldbedrag van 20.000. Op vrijdag 16 juni 2006 wordt bekend gemaakt wie de gelukkigen zijn die de prijs in ontvangst mogen nemen. Die bekendmaking vindt plaats tijden het congres Ouders helpen opvoeden, in Congrescentrum De Reehorst te Ede in Gelderland. De organisatie van de Jan Brouwerprijs is in handen van het Expertisecentrum Kindermishandeling van NIZW Jeugd.

Een onafhankelijke jury beoordeelde de ingediende projecten aan de hand van een reeks criteria. Zo dient het project zich - direct of indirect - te richten op het voorkómen van kindermishandeling; er moet over het project zijn gepubliceerd; het moet overdraagbaar zijn; en het project moet evalueerbaar zijn.

De genomineerden
Met de keuze van genomineerden wil de jury ook de diversiteit aan mogelijkheden om kindermishandeling te helpen voorkomen laten zien. De jury nomineert daarom de volgende vijf projecten:
* De methodiek Als het misgaat bel ik jou Het doel van deze methodiek is veiligheid en laagdrempelige ondersteuning te bieden aan kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. De methodiek is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Oudere kinderen kunnen zelf actief meedenken over manieren om steun in hun omgeving te zoeken. Hulpverleners van alle betrokkenen bij huiselijk geweld kunnen de werkwijze eenvoudig inpassen in hun hulp aan kinderen en ouders. De methodiek is een uitgave van JSO, Expertisecentrum Jeugd, Samenleving en Opvoeding.

* Het project Geheim Geweld
Hameeda Lakho presenteerde vorig jaar haar boek Geheim geweld waarin zij verhaalt over de pijnlijke gevolgen van een gewelddadige en liefdeloze jeugd. Ze richtte ook de Stichting Geheim Geweld op. In het beleidsplan van deze stichting schrijft zij: Ik verbaas me er nog steeds over hoe de maatschappij de ogen sluit voor kindermishandeling. De stichting heeft daarom een reeks activiteiten in gang gezet om het taboe rondom kindermishandeling te doorbreken, zowel in autochtone als allochtone kring.
* De film Kindermishandeling: wat is het en hoe kun je het stoppen? In deze film voor kinderen uit het basisonderwijs worden vier nagespeelde situaties van kindermishandeling op een aangrijpende manier in beeld worden gebracht: lichamelijke, geestelijke en seksuele kindermishandeling en verwaarlozing. Af en toe onderbreekt een presentatrice het spel om de kinderen achtergrondinformatie te geven: Hoe voelt het als je ouders je mishandelen? En: Wat kun je doen als je zelf mishandeld wordt?. De film is een initiatief het Marietje Kesselsproject Tilburg en geproduceerd door Roel van Dalen (IDtv).

* Het project Preventie van excessief huilen bij zuigelingen Het uiteindelijke doel van dit project is dat kraamverzorgenden, consultatiebureauartsen en wijkverpleegkundigen ouders informeren over de manieren waarop ze het huilen van hun baby kunnen verminderen. Daaraan gerelateerd krijgen ze informatie over de gevaren van het schudden en slaan van een baby. Dat kan namelijk tot hersenbeschadiging leiden. Volgens het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, indiener van dit project, is er bewijs dat het geven van informatie op het juiste moment aan de juiste persoon effectief is en beschadiging door geweld kan voorkomen.

* De theatervoorstelling STUK
Dit theaterstuk opent met de zin: Wij zijn acht jongeren uit Amsterdam-West. We hebben tien dagen nagedacht over kindermishandeling en daar hebben we wat over gemaakt dat we graag aan jullie willen laten zien. Daarna willen we het er met jullie over hebben. STUK is een idee van een scholier uit Amsterdam-West. Het is een voorstelling voor jongeren én voor volwassenen met na afloop een debat. Een registratie van de voorstelling zullen de makers, aangevuld met interviews, verwerken tot een dvd die moet dienen als lesmateriaal voor middelbare scholieren.

Jan Brouwer
De Jan Brouwerprijs is een stimuleringsprijs ter voorkoming van kindermishandeling. De prijs is in het leven geroepen door de Stichting Jan Brouwer Fonds, in nagedachtenis van Jan Brouwer bij leven president-directeur van de Koninklijke Shell. Het fonds werkt daarbij samen met Stichting Voorkoming van Kindermishandeling. Meer informatie over de prijs vindt u op
http://www.kindermishandeling.info/janbrouwerprijs.

De jury
De jury van de Jan Brouwerprijs 2006 bestaat uit: de heer R.C. Bonnet, voorzitter Stichting Voorkoming van Kindermishandeling (VKM), mevrouw A. Dijkhuis, preventiemedewerker Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Noord-Holland, mevrouw dr. S. Dijkstra, Dijkstra onderzoek en advies, de heer drs. H.B.H. Rensen, jeugdarts GG&GD Utrecht en mevrouw drs. M. Berger, hoofd Expertisecentrum Kindermishandeling van NIZW Jeugd.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling