Film en debat over ons geheugen

UTRECHT, 20060329 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Rathenau Instituut organiseren op 11 april 2006 in theater City/Movies, Voorstraat 89 in Utrecht de tweede avond in de film- en debatreeks Reset your brain! De fascinatie voor het brein in film en debat. Deze avond staat Eternal Sunshine of the Spotless Mind centraal. De film en het aansluitende debat gaan in op vragen als: hoe werkt ons geheugen? Of: hoe verdwijnen herinneringen? De avond duurt van 19.00 - ca. 22.00 uur. Sprekers zijn Douwe Draaisma en Anneke Smelik.


Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry 2004) en het aansluitende debat gaan over het zichtbaar maken van de werking van ons geheugen. In de film ontdekt Joel dat zijn ex-vriendin Clementine alle herinneringen aan hem uit haar geheugen heeft laten wissen. Hij gaat naar de arts die dit procédé heeft ontwikkeld, en laat ook zíjn geheugen opschonen. Als zijn herinneringen aan Clementine beginnen te vervagen, krijgt hij spijt. Kan hij het proces nog stoppen?
Het debat gaat over de vraag hoe ons geheugen werkt. Hoe verdwijnen herinneringen? Maakt hersenonderzoek het mogelijk om herinneringen te manipuleren? En: wat laat de beeldtaal van de film zien over het thema van geheugenverlies?

De sprekers zijn Douwe Draaisma is hoogleraar Geschiedenis van de psychologie, Rijksuniversiteit Groningen en Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur, Radboud Universiteit.
Gespreksleider is Marjan Slob, filosoof bij het Rathenau Instituut.

De vier films in de film- en debatreeks Reset your brain! verwijzen op verschillende manieren naar hersenonderzoek en manipulatie van het brein. Na de film debatteren hersenwetenschappers, filosofen, kunsttheoretici en deelnemers over het thema van de film.

Op 18 april staat het thema Identiteit centraal. Hoe worden we wie we zijn? Film: Being John Malkovich. Sprekers: Lex Cools en Frans Meulenberg.
Op 25 april staat het thema Kennis centraal. Zijn kennis en kennisverwerking interne processen van onze hersenen? Film: Pi. Sprekers: Pim Haselager en Bernike Pasveer.

Kaartjes kosten ¤ 11,- per avond. Studenten en minima betalen ¤ 7,-. Meer informatie en voorinschrijving via de website www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/resetyourbrain, via e-mail info@soeterbeeck.ru.nl of per telefoon (024) 361 55 55.




Soeterbeeck Programma