AVVV ziet zorgzwaartepakketten in AWBZ niet als oplossing

Avvv

http://www.avvv.nl

De AVVV heeft grote bezwaren tegen het voorstel voor een nieuwe systeem van zorgzwaartefinanciering van Staatssecretaris Ross van VWS. Het systeem gaat niet uit van de zorg die cliënten en bewoners feitelijk nodig hebben. Hierdoor dreigt het gevaar dat zij niet de zorg krijgen die noodzakelijk is. De AVVV heeft Ross hierover een brief gestuurd en wil, samen met andere partijen, met de staatssecretaris overleggen over een beter systeem.
Op woensdag 12 april debatteert de Tweede Kamer over een nieuw systeem van zorgzwaartefinanciering in de AWBZ.

Zorgvraag moet uitgangspunt zijn
VWS wil dat de financiering van de intramurale zorg per 2007 overgaat op zorgzwaartepakketten. Er komen maximaal vijftien zorgzwaartepakketten, die zijn gebaseerd op indicaties. De pakketten bestaan uit een vastgesteld, gemiddeld aantal uren zorg en een verdeling in de soort zorg die iemand nodig heeft. Maar het systeem is niet begonnen bij de zorgvraag van patiënten en bewoners. De AVVV vindt dat die zorgvraag juist het uitgangspunt moet zijn, en dat het zorgaanbod en de financiering daarop moet worden gebaseerd.

Zorg verpleegkundigen en verzorgenden in de knel
Het systeem van Ross kan bovendien negatieve gevolgen hebben voor de hoeveelheid en de kwaliteit van zorg die verzorgenden en verpleegkundigen leveren. Veel beroepsbeoefenaren voelen nu al een kloof tussen de zorgvraag van de cliënt en de hoeveelheid zorg die ze kunnen bieden. Door de nieuwe, vooraf vastgestelde urenpakketten lijkt het nog moeilijker te worden om goede zorg te leveren.

Zorgplan niet voor financiële verantwoording
In haar brief geeft de AVVV tevens aan dat het zorgplan niet gebruikt moet worden als basis voor de financiële verantwoording naar het zorgkantoor. Het zorgplan heeft tot doel de zorgverlening zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen en zorgbehoeften van de cliënt. In het zorgplan zijn privacy-gevoelige afspraken met de cliënt vastgelegd. Het zorgplan heeft een functie in de relatie tussen cliënt en zorgprofessionals. Het is een zorginhoudelijk document en geen financieel verantwoordingsdocument.

Samen een beter systeem bedenken
De AVVV wil met Ross en brancheorganisaties een beter systeem voor de toekomstbestendige financiering bespreken. De AVVV streeft naar een systeem dat de bestaande zorgkloof tussen de werkelijke en de gewenste kwaliteit van zorg níet groter maakt. Voor verzorgenden en verpleegkundigen, en voor de mensen die van deze zorg afhankelijk zijn, zijn de gevolgen van het voorgestelde systeem te ingrijpend.


------- einde persbericht -------


Noot voor de redactie,