D66

Gemeenten houden de ruimte om goedkopere en duurdere huurwoningen in buurten te mengen. Daarvoor zorgen twee moties van D66-kamerlid Fatma Koser Kaya, waarin zij minister Dekker opdraagt om het nieuwe huurbeleid zo in te richten dat gemeenten binnen hun grenzen kunnen zorgen voor genoeg betaalbare huurwoningen. Wij willen voorkomen dat wijken naar de grootte van je portemonnee en daarmee ook vaak naar huidskleur of naar kleurtje van mensen worden gesegregeerd, aldus Koser Kaya. Dat zou het geval zijn wanneer vanuit Den Haag wordt voorgeschreven welke klasse woningen geliberaliseerd moeten worden, ongeacht de samenstelling van de bestaande woningvoorraad. Wij willen dat gemeenten maatwerk bieden om zittende huurders te beschermen en starters en studenten prettig te laten wonen.

Volgens Koser Kaya dreigden door het beleid van VVD-minister Dekker complete wijken geliberaliseerd te worden. De minister denkt erg vanuit het macroperspectief en vergeet daarbij hoe maatregelen op microniveau uitwerken.

Er is de laatste maanden erg veel aandacht geweest voor het nieuwe huurbeleid. Daarbij is er veel onzekerheid ontstaan bij huurders. D66 steunt het beleid van Dekker in grote lijnen, omdat de partij een eind wil maken aan de lange wachtlijsten voor woningen. Koser Kaya: De woningmarkt zit op slot waardoor starters geen kans krijgen, er enorme wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen en zittende huurders heel moeilijk kunnen doorstromen als ze dat willen. Dat is helemaal niet in het belang van huurders. We moeten toe naar een gezonde woningmarkt met sociale huurwoningen voor wie dat nodig heeft. Verhuurders moeten weer kunnen gaan investeren. De oplossing zit in bouwen, bouwen en nog eens bouwen en daarná liberaliseren in die volgorde. Zo hebben we dat ook afgesproken met de minister. Zijn er in 2010 niet genoeg extra woningen bijgekomen, dan kan er ook niet worden geliberaliseerd. Want het doel is tenslotte dat huurders wat te kiezen krijgen en dat de huren betaalbaar zijn.

Minister Dekker heeft D66 eerder in het debat ook toegezegd dat ouderen, gehandicapten, mensen met een focuswoning en mensen met een bescheiden inkomen ook na 2010 zullen worden beschermd.

11-4-2006 17:53