Socialistische Partij

Van Bommel wil reactie Bot op vermeende aanvalsplannen VS tegen Iran

11-04-2006 * SP-woordvoerder Harry van Bommel heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) gevraagd te reageren op het artikel "The Iran Plans" in The New Yorker van zondag. Hierin schrijft de gerespecteerde journalist Seymour Hersch dat de VS serieus overwegen bij eventuele aanvallen op Iran gebruik te maken van tactische atoomwapens. Die zouden in staat moeten zijn versterkt verdedigde bunkers diep onder de grond te vernietigen.

Van Bommel De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw zei dat het overwegen van het gebruik van een dergelijk wapen "compleet gestoord" is. Van Bommel wil graag weten of Bot deze opvatting deelt en bereid is dit de Amerikaanse autoriteiten te laten weten. Hij vraagt de CDA-minister ook of hij kan bevestigen dat momenteel Amerikaanse commando-eenheden in Iran inlichtingen verzamelen over de Iraanse atoomenergiefaciliteiten en de inrichting van de Iraanse krijgsmacht.

De Amerikaanse aanvalsplannen tegen Iran zouden circuleren in Europese diplomatieke kringen. Van Bommel wil weten of dit klopt en of het om serieuze plannen gaat of om `spelsituaties'. Volgens het SP-Kamerlid zijn (de geruchten over) deze plannen de weerslag van de oplopende spanningen. "Er moet alles aan gedaan worden deze oorlogsdreiging te doen afnemen. Ik hoor graag van Bot of hij bereid is in Europees, NAVO of anderszins internationaal verband de hardnekkige geruchten over aanvalsplannen op Iran aan te orde te stellen, ten einde een aanval hoe dan ook te voorkomen."

Bot moet voor de SP ook opheldering geven over de vermeende voorbereiding van plannen van de EU, waaronder het intrekken van exportkredietverzekeringen, om Iran onder druk te zetten. "Ik wil weten wat de aanleiding is voor deze plannen, op welke termijn over deze plannen overeenstemming nodig is en ze al aan de lidstaten zijn voorgelegd. Welke voorstellen heeft hij ontvangen en hoe staat hij daar tegenover? Moet de EU parallel aan eventuele debatten in de Veiligheidsraad zelfstandig sancties tegen Iran moet afkondigen?"

"De hele kwestie wordt nu sterk op de spits gedreven. De zaak moet bij de Veiligheidsraad weg worden gehaald en teruggebracht bij het Internationale Atoomagentschap in Wenen. Daar moeten onderhandelingen worden gevoerd."