Ingezonden persbericht


Persbericht

6 april 2006

Schaalmodel van Markiezenhof in Madurodam

Madurodam opent op woensdag 12 april 2006 een schaalmodel van het Markiezenhof uit Bergen op Zoom. Maurits van der Donk, de 17-jarige burgemeester van Madurodam, en Han Polman, burgemeester van Bergen op Zoom, verrichten de openingshandeling samen met als markies of markiezin verklede kinderen. De Borgerij Berghen opden Zoom en een blazersensemble luisteren de feestelijke opening op.

Markiezenhof
Het Markiezenhof is een complex van laatgotische gebouwen in het centrum van de stad Bergen op Zoom. Het is gebouwd in de periode 1485-1532 door de Mechelse architecten Anthonie en Rombout Keldermans in opdracht van de Heren van Bergen op Zoom. In 1533 verhief Karel V de heerlijkheid Bergen op Zoom tot markizaat, waardoor de Heren van Bergen zich markies mochten noemen. In de loop der jaren heeft het Markiezenhof diverse functies vervuld; op een bepaald moment diende het gebouw zelfs als militair hospitaal en kazerne. Tot de 19e eeuw is het vooral bewoond geweest door de Heren en markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig heeft het complex vooral een museale functie met verschillende stijlkamers en een oudheidskamer.

Historische stadskern
Het Markiezenhof beslaat in Madurodam een gebied van 3,8 bij 2,8 meter. Hierop zijn in schaal 1:25 het hoofdgebouw en de bijgebouwen opgenomen, waaronder de voormalige brouwerij, bakkerij en stallen. Bovendien bevat het complex twee tuinen en drie binnenplaatsen. Het stadspaleis krijgt een markante plaats in de historische stadskern van Madurodam die een geheel nieuw ontwerp heeft gekregen.


---