Gemeente Maassluis

Oefening "Veilige Haven" op 12 april

Op woensdag 12 april 2006 vindt ,overdag, operatie `Veilige Haven' plaats in de regio Rotterdam-Rijnmond met zwaartepunten op twee locaties. Operatie `Veilige Haven' is een grootschalige en realistische multidisciplinaire landelijke rampenoefening, waaraan hulpdiensten deelnemen uit zowel de regio Rotterdam-Rijnmond als uit regio's daarbuiten. Het doel van de oefening is het technisch beproeven van het nieuwe digitale communicatienetwerk C2000. Goede communicatie en samenwerking tussen politie, brandweer, ambulancezorg en andere hulpverleningsdiensten is van levensbelang. Hiervoor is C2000 hét systeem; de hulpdiensten die landelijk aangesloten zijn op één modern netwerk kunnen burgers bij ongevallen en rampen sneller en efficiënter van dienst zijn. Operatie `Veilige Haven' moet aantonen dat, bij een zware landelijke belasting van het netwerk, de communicatie met C2000 zonder problemen kan worden uitgevoerd. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat in de regio Rotterdam-Rijnmond recent gebruik wordt gemaakt van C2000-apparatuur.

Onder de deelnemers zijn honderden medewerkers van de Politie en de Brandweer, tientallen medewerkers van de Ambulancezorg en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en andere hulpdiensten van binnen en buiten de regio. Tijdens operatie `Veilige Haven' blijft de normale inzet van de hulpdiensten gewaarborgd.

De twee locaties waar het meeste zichtbaar zal zijn, zijn Falck RISC (Maasvlakte Rotterdam) en Hoek van Holland. De verwachting is dat de vele hulpdiensten die van en naar deze locaties gaan de meeste aandacht zullen trekken. In en rondom Rotterdam en vanuit Rotterdam naar de locaties rijden de voertuigen met zwaailicht en sirene. Mocht er tijdens operatie `Veilige Haven' een echte calamiteit plaatsvinden, dan kan uiteraard besloten worden de oefening direct stop te zetten.

De regio Rotterdam-Rijnmond organiseert operatie `Veilige Haven' op verzoek van het landelijk gebruikersoverleg (Operationeel Bestuurlijk Overleg) en de projectdirectie C2000 van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De Stuurgroep Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de formele opdrachtgever voor de operatie. De organisatie van de oefening is in handen van het Programmabureau Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de werkgroep Opleiding, Training en Oefening (OTO). De werkgroep OTO is een multidisciplinaire werkgroep waarin de Politie Rotterdam-Rijnmond, de Regionale Hulpverleningsdiensten Rotterdam-Rijnmond (RHRR), de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), het Havenbedrijf en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) vertegenwoordigd zijn. TNO zorgt voor een externe objectieve beoordeling van de opzet en resultaten.

In de regio Haaglanden wordt op kleinere schaal eveneens een C2000-test uitgevoerd op 12 april 2006. Enige beweging hiervan kan te zien zijn in de omgeving van 's Gravenzande. Deze oefening staat echter volledig los van operatie `Veilige Haven'.

Mocht u meer informatie willen over operatie `Veilige Haven', dan kunt u contact opnemen met mevrouw E. Ang en/of mevrouw M. Maasland, telefoon (010) 446 8008, e-mail: info@operatieveiligehaven.nl. Nadere informatie is ook te vinden op www.operatieveiligehaven.nl