Verpleegkundigen krijgen positie in geneesmiddelenwet

Avvv

http://www.avvv.nl

Op dinsdag 11 april 2006 stemde de Tweede Kamer in met het amendement Schippers/Vendrik inzake het voorschrijven door verpleegkundigen. Door het aannemen van het wetsvoorstel krijgen verpleegkundigen voor het eerst de mogelijkheid om legaal geneesmiddelen voor te schrijven. De AVVV reageert verheugd op het besluit om verpleegkundigen een positie te geven in de geneesmiddelenwet. Zij ziet hierin een erkenning van de cruciale rol die verpleegkundigen spelen bij het toedienen en voorschrijven van geneesmiddelen.

Marian Kaljouw, voorzitter van de koepel van verpleegkundigen en verzorgenden AVVV: 'Verpleegkundigen spelen als geen ander een rol bij de toediening van geneesmiddelen. Als enige beroepsgroep zijn ze betrokken bij alle denkbare schakels in de keten rond de geneesmiddelenvoorziening: ze spelen een cruciale rol als het gaat om het voorschrijven, toedienen en terhandstellen van medicijnen, het monitoren van de effecten en bijwerkingen en het stimuleren van therapietrouw. Wij zijn blij met het formaliseren van hun positie in de wet.'

Formalisering noodzakelijk
De AVVV pleit al geruime tijd er voor om de positie van verpleegkundigen bij de toediening van geneesmiddelen te formaliseren. Zo streeft de AVVV naar erkenning van verpleegkundigen en verzorgenden als terhandstellers. Maar ook moeten verpleegkundigen als voorschrijvers worden erkend. Sinds jaar en dag schrijven verpleegkundigen al op grote schaal geneesmiddelen voor.

Zorgvuldigheid gewaarborgd
Bij het voorschrijven van geneesmiddelen door verpleegkundigen is de zorgvuldigheid gewaarborgd. Naast de algemene voorschrijfbevoegdheid in de geneesmiddelenwet worden aanvullende eisen opgenomen in de Wet BIG. Deze eisen zijn :


- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor binnen het deskundigheidsgebied waarbinnen ze werkzaam zijn;

- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor bij patiënten die reeds zijn gediagnosticeerd;

- verpleegkundigen schrijven uitsluitend voor op basis van medische protocollen en standaarden.

Ministeriële regeling
Aan de toepassing van deze zorgvuldigheidseisen is een ministeriële regeling gekoppeld. Hierdoor kunnen alleen specialistische groepen verpleegkundigen voorschrijven die hiertoe door de minister zijn aangewezen. Door middel van een 'voorhangprocedure' kan de Tweede Kamer de zorgvuldigheid hiervan toetsen.


------- einde persbericht -------