Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geesteswetenschappen / Letteren

12 april 2006

Utrechtse Amerikanist Rubin wint National Jewish Book Award 2005

De Utrechtse Amerikanist dr. Derek Rubin heeft de National Jewish Book Award 2005 gewonnen in de categorie 'bloemlezingen', met zijn boek Who We Are: On Being (and Not Being) a Jewish American Writer (Schocken Books). Dit maakte de Jewish Book Council onlangs bekend. Rubin neemt de prijs, ook wel de Pulitzer Prize van de Joodse literaire gemeenschap genoemd, op woensdag 26 april 2006 in New York in ontvangst. 'Afwisselend nostalgisch, komisch, ontroerend en provocerend, geven de essays in Who We Are een onmisbaar inzicht in het werk en denken van drie generaties vooraanstaande Joodse-Amerikaanse schrijvers', oordeelde de jury.

De auteur

Dr. Derek Rubin is docent aan de masteropleiding American Studies aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij heeft op vele universiteiten in de Verenigde Staten gastlezingen gegeven en ontving een Fulbright wetenschapsbeurs om Joods-Amerikaanse literatuur te doceren aan de State University of New York at New Paltz. Hij werd geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Israel. Sinds 1976 woont Rubin in Nederland.

Who we are

Who We Are bestaat uit essays van negenentwintig vooraanstaande Joods-Amerikaanse fictieschrijvers. Deze gaan over het joods zijn en de manier waarop dit in hun werk tot uitdrukking komt.

National Jewish Book Award

De Jewish Book Council werd in 1943 in de Verenigde Staten opgericht met als doel het schrijven, publiceren en lezen van Joodse literatuur te bevorderen. Hiertoe worden onder meer activiteiten ontplooid zoals de jaarlijkse National Jewish Book Month en de toekenning van de National Jewish Book Award. Deze prijs is de oudste en meest prestigieuze prijs op het gebied van de Joodse literatuur, cultuur en geschiedenis in de Verenigde Staten. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bescheiden geldprijs. De uitreiking op woensdag 26 april 2006 vindt plaats in het Center for Jewish History in New York.

Meer informatie

Meer achtergrondinformatie over het boek is te vinden bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws.

Voorlichter Wietske de Lange (030) 253 4073 of (030) 253 9300, w.delange@uu.nl.