Gemeente Enschede

Primeur in Nederland: Enschede start met digitale handtekening

woensdag 12-04-2006

Vanaf vandaag is het mogelijk op het Digitaal Loket elektronische aanvragen voor kapvergunningen te voorzien van een digitale handtekening. Hierdoor kan de aanvraag volledig digitaal worden verwerkt. Printen, ondertekenen en per post verzenden behoort tot het verleden. De elektronische handtekening wordt als eerste bij de aanvraag van de kapvergunning ingezet en zal in de toekomst ook aan andere aanvragen worden gekoppeld. De gemeente Enschede is de eerste gemeente in Nederland die de digitale handtekening op deze manier invoert.

Wat is de digitale handtekening?
De digitale handtekening is een handtekening die met DigiD kan worden gezet. Maar de digitale handtekening gaat verder dan alleen DigiD. De digitale handtekening legt vast wanneer er wat en door wie is aangevraagd. Tegelijkertijd wordt gewaarborgd dat de aanvraag na de ondertekening niet meer is gewijzigd. Dit zijn natuurlijk essentiële voorwaarden om de betrouwbaarheid van de elektronische aanvraag te waarborgen.

Een groot voordeel van deze handtekening is dat hij gelijk gesteld wordt aan de handtekening zoals de klant met een pen zet. Dat betekent dat een klant bij bijvoorbeeld het aanvragen van een kapvergunning niet meer naar het stadskantoor hoeft te komen en er ook geen postwisseling meer plaats hoeft te vinden.

Hoe werkt de digitale handtekening?

Voordat de aanvrager de hele aanvraag indient, wordt eerst bepaald of de aanvrager het gehele proces digitaal kan doorlopen. Voor het digitaal aanvragen is dus een gebruikersnaam en wachtwoord van DigiD nodig. Een inwoner van Enschede die bijvoorbeeld een kapvergunning wilt aanvragen, vult het formulier voor de kapvergunning in en klikt op een knop voor verdere afhandeling. Er wordt dan een document gegenereerd op basis van alle ingevulde gegevens. Als de aanvrager akkoord is met de inhoud kan hij het document ondertekenen met zijn of haar DigiD inlogcode. De identiteit van de aanvrager wordt dan vastgesteld en de identiteitsgegevens worden aan de digitale handtekening toegevoegd.

Wat is het Digitaal Loket?
Elektronische aanvragen gaan via het Digitaal Loket van de gemeente Enschede. Het Digitaal Loket is het online gemeenteloket van de gemeente Enschede. Hier kan de inwoner 24 uur per dag, 7 dagen per week, vragen om informatie en/of diensten van de gemeente Enschede. Mogelijkheden zijn onder andere het doorgeven van een verhuizing, een uittreksel uit het bevolkingsregister aanvragen, informatie op te vragen over sport- en onderwijsinstellingen en het aanvragen van hulp naar betaald werk. Het Digitaal Loket is te vinden op www.enschede.nl onder het kopje Digitaal Loket.


---