Provincie Zuid-Holland

Snelle start aanpak wachtlijsten jeugdzorg

Provincie Zuid-Holland financiert half miljoen euro voor

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) gaan het toegezegde extra geld van staatssecretaris Ross-Van Dorp voorfinancieren voor een overbruggingsperiode van twee maanden. Dit is nodig om snel van start te gaan met het inlossen van de belofte dat er aan het einde van dit jaar geen kind langer dan negen weken hoeft te wachten op jeugdzorg. "Belofte maakt schuld" vindt verantwoordelijk gedeputeerde Lennie Huizer. "Vandaar dat we als college hebben besloten zo'n 540.000 euro voor te schieten." GS denken dat de doelstelling niet zal worden gehaald als het geld niet meteen beschikbaar komt.

Het plan 'Aanpak wachtlijsten jeugdzorg' dat de provincie op 29 maart bij het ministerie van VWS heeft ingediend, is zeer positief ontvangen. Op dit moment vinden gesprekken plaats over de 'fine tuning'. Het is daarom dat GS nu overgaan tot voorfinanciering. GS zijn blij dat nu voor het eerst rekening wordt gehouden met de actuele trends in de vraag naar jeugdzorg.

Het beoogde doel van de aanpak is ervoor te zorgen dat per 31 december 2006 geen kind of jongere langer dan negen weken hoeft te wachten op zorg. Dit is in Zuid-Holland alleen haalbaar als iedereen ook meteen aan de slag kan. De toegezegde extra rijksmiddelen zullen echter niet voor de maand mei 2006 beschikbaar komen. Daarom hebben GS besloten de investeringskosten in accommodatie en personeel en de extra kosten voor ambulante zorg voor een overbruggingsperiode van twee maanden voor te financieren.

Juist omdat de start van bepaalde residentiële en semi-residentiële zorgvormen veel tijd vergt, is het van belang snel te kunnen investeren in nieuw personeel en in nieuwe huisvesting. Door per direct extra jongeren te helpen, wordt de wachtlijst voor ambulante zorg meteen al teruggedrongen. Doordat Bureau Jeugdzorg extra zorg kan geven aan jongeren, wordt het aantal indicaties voor zwaardere vormen van jeugdzorg gereduceerd.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22