Socialistische Partij

Lakse opstelling Dekker tegenover groeiende leegstand is onacceptabel

12-04-2006 * Minister Dekker bevestigt dat er zo'n 35.000 huurwoningen in de vier grote steden leegstaan, maar vindt dat ondanks de groeiende woningnood geen probleem. Dat blijkt uit de antwoorden die de VVD-bewindsvrouw vandaag gaf op schriftelijke vragen van het SP-Kamerlid Arda Gerkens. Volgens de minister is een `frictieleegstand' van 3,5% en een leegstand van 2% wegens de herstructurering van de naoorlogse wijken "niet uitzonderlijk hoog". Gerkens vindt de antwoorden van de minister getuigen van grote laksheid.

Arda Gerkens Het SP-Kamerlid heeft de cijfers vergeleken met de structurele leegstand bij corporatiewoningen tien jaar terug: die bedroeg 0,6%. Minister Dekker vindt een groei van de leegstand met een factor negen blijkbaar geen probleem.

Gerkens heeft ook proberen te achterhalen hoeveel sociale huurwoningen de vier grote steden in 2005 gebouwd hebben. Hoewel deze cijfers nog niet gepubliceerd zijn schat zij de totale productie van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen op tussen de 3.000 en 4.000 woningen. Gerkens: "In de vier gemeenten, die allemaal gebukt gaan onder een enorme woningnood in het betaalbare segment, staat ongeveer tien keer de jaarproductie leeg. Tegen zoveel laksheid valt gewoon niet op te bouwen. Het is dan ook dringend noodzakelijk dat de overheid ingrijpt."

De SP heeft inmiddels aanvullende Kamervragen gesteld aan de minister.