Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-4-2006

De gemeente Terschelling voert haar taken op het gebied van ruimtelijke ordening, bouwen en milieu grotendeels goed uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie in 2005. Hiermee heeft de gemeente het positieve beeld bevestigd dat in eerdere onderzoeken ook al naar voren kwam.

De gemeente Terschelling heeft de verlening van vergunningen en de afhandeling van meldingen goed op orde. Ook zijn voor de belangrijkste gebouwen gebruiksvergunningen verleend. Verder maakt Terschelling veel werk van de handhaving van regels en voorschriften.

Op een aantal onderdelen kunnen nog verbeteringen worden aangebracht. De bestemmingsplannen in Terschelling zijn voor het grootste deel verouderd en de verlening van aanlegvergunningen krijgt onvoldoende prioriteit. Daarnaast is een groot deel van de milieuvergunningen niet meer actueel. De gemeente heeft ondertussen extra mensen in dienst genomen en geld gereserveerd om deze zaken aan te pakken. In 2007 bekijkt de VROM-Inspectie de voortgang.

De VROM-Inspectie doet jaarlijks bij een kwart van de gemeenten in Nederland onderzoek naar de uitvoering en handhaving van VROM-regelgeving. Terschelling was in 2005 aan de beurt. De VROM-Inspectie treedt niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeenten op te lossen.

Download


* Rapport van de VROM-Inspectie naar de gemeente Terschelling: http://www.vrom.nl/docs/VI_Terschelling_2005.pdf (pdf, 270 KB)