Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-185       |
|                                            |Arnhem|12 april 2006  |
|                                            |,     |               |
FinanciËle positie gelderse gemeenten licht verbeterd Wijsman: "Landelijk beleid gemeentelijke belastingen kan tot problemen leiden bij gemeenten."

De gemiddelde financiële positie van de Gelderse gemeenten verbetert langzaam maar zeker. Dit constateert Gedeputeerde Staten vandaag bij de vaststelling van de Nota Gemeentefinanciën 2006. In de nota doen GS verslag van de activiteiten die zij in het kader van het financiële toezicht op gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in 2005 hebben uitgevoerd. De verbetering van de financiële positie valt voornamelijk af te leiden uit de toegenomen financiële ruimte binnen de gemeentelijke begrotingen. Voor deze verbetering hebben de gemeenten over het algemeen behoorlijke bezuinigingen moeten doorvoeren. Voor de nabije toekomst geeft de aantrekkende economie aanleiding tot enig optimisme.

De belastingdruk in Gelderland is in 2006 ten opzichte van 2005 gedaald met E 46,-- per inwoner. De oorzaak ligt in de gedeeltelijke afschaffing van de o.z.b. en de tariefstijgingen van de resterende onroerende zaakbelastingen die aan maxima zijn gebonden. Wanneer het afgeschafte deel van de o.z.b. buiten beschouwing wordt gehouden is er een stijging van de belastingdruk van 9%. Deze stijging wordt voor bijna de helft veroorzaakt door Nijmegen en Apeldoorn. Zij hebben het wegvallende deel van de o.z.b. deels gecompenseerd met het invoeren respectievelijk verhogen van de rioolrechten. Gelderland telt op dit moment nog drie gemeenten die om financiële redenen onder preventief toezicht staan: Neder-Betuwe, Aalten en Heerde. De verwachting is dat Neder-Betuwe in 2007 de art. 12 status achter zich kan laten.

Waarschuwing
Gedeputeerde Wijsman constateert in het voorwoord van de nota dat het overgrote deel van de gemeenten financieel redelijk gezond is maar hij geeft ook een waarschuwing: "Voor de nieuwe raads- en collegeprogramma's zal dit zeker motiverend werken. Hiertegenover staat de door de landelijk politieke ingezette lijn tot inperking van het gemeentelijke belastinggebied en het reguleren van de belastingstijgingen. (.). Het is zeker niet uit te sluiten dat zelfs het realiseren van onontkoombare voorzieningen in de sfeer van onderwijs of veiligheid dan grote problemen kan gaan opleveren."

Voor de onderlinge vergelijkbaarheid zijn overzichten opgenomen met de belastingdruk voor een huishouden van 4 personen. Volgens deze overzichten behoren Brummen, Winterswijk en Neder-Betuwe tot de duurste gemeenten. De Veluwse gemeenten Putten, Harderwijk, Nunspeet en Epe zijn de goedkoopste in Gelderland. De gehele Nota Gemeentefinanciën is komende week te downloaden via de homepage www.gelderland.nl. Daarna via de website via het beleidsveld economie.

Noot voor de pers
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Alex Elemans of Dick Schuurman. Hun telefoonnummers zijn (026) 359 98 68 en (026) 359 98 74. De gehele Nota Gemeentefinanciën is komende week te downloaden vanaf de homepage www.gelderland.nl. Daarna via de gelijknamige website via het beleidsveld economie.


---- --