FNV


1 mei conferentie

Lagere sociale premies niet genoeg voor koopkracht

Minister De Geus wil volgend jaar de premies voor WW en WAO verlagen. Daarmee komt hij tegemoet aan een lang gekoesterde wens van de FNV. Maar om de koopkracht op peil te houden is dit niet genoeg, zegt Agnes Jongerius in FNV e-Magazine.

"Als de dames en heren in het kabinet verwachten dat we nu in luid gejuich uitbarsten, dan moet ik ze teleurstellen." Aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius over de uitgelekte plannen van minister de Geus van Sociale Zaken om de premies voor WW en WAO in 2007 te verlagen.

Al jaren wijst de vakbeweging erop dat de WW- en WAO-premies te hoog zijn. De sociale fondsen zitten stampvol. Eind dit jaar is er een overschot van ruim vijf miljard.

Omlaag

Doordat er minder mensen zijn met een WW-uitkering of arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen de premies omlaag, vindt de Geus.

"Als dit bedoeld is om de koopkracht te repareren, is dat volstrekt onvoldoende. Daar maak je mij niet blij mee." Doordat er minder mensen zijn met een WW-uitkering of arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen de premies omlaag, vindt de Geus.

Jongerius: "Dat roepen wij al jaren. Fijn dat het kwartje nu ook bij het kabinet gevallen is, maar ze hebben dus mensen jaren koopkracht onthouden door ze te veel premies te laten betalen."

Gisteren lekte ook uit dat het kabinet de prijs voor schoolboeken wil verlagen en meer geld wil uittrekken voor naschoolse opvang. "Allemaal heel belangrijke zaken, maar het is niet voldoende. Ik wil nog steeds een serieuze reactie op ons NIPO-onderzoek waaruit blijkt dat de helft van de Nederlanders er dit jaar op achteruit gaat."

Het overleg over de koopkrachtcompensatie is in volle gang. "Het kabinet kan erop rekenen dat we ons door dit plan geen zand in de ogen laten strooien."

12 april 2006
Lees het complete FNV e-Magazine van 12 april 2006.htm