Provincie Groningen

GS geven subsidies aan twee innovatieve projecten 12 april 2006

Gedeputeerde Staten hebben de projecten 'Telemedicine in de Hartfalenzorg' en 'Puur Dierlijke Olie' subsidies toegekend in het kader van het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het project 'Telemedicine in de Hartfalenzorg' krijgt een bedrag van maximaal 92.180 euro voor het ontwikkelen van software waarmee thuis gemeten waarden, zoals gewicht en bloeddruk, automatisch via een SMS-bericht naar het ziekenhuis worden gestuurd. Binnen het project 'Puur Dierlijke Olie', dat maximaal 202.093 euro subsidie krijgt, onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen of dierlijke olie als energiebron kan worden gebruikt.

SMS als helpende hand
Binnen het project 'Telemedicine in de Hartfalenzorg' wordt nieuwe software ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat patiënten met hartfalen thuis gemeten vitale waarden, zoals gewicht en bloeddruk, automatisch als SMS-bericht kunnen versturen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis bestudeert de gegevens en koppelt de resultaten naar de patiënt terug, bijvoorbeeld door opnieuw een SMS-je te sturen. De softwaremodule wordt bij patiënten van de Hartfalenpolikliniek van het Martini Ziekenhuis Groningen in de praktijk getest. Deze methode kan het aantal bezoeken van patiënten aan het ziekenhuis verminderen en zorg op afstand mogelijk maken.

Het project is geïnitieerd door het bedrijf Kader Software B.V. uit Groningen en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Hartfalenpolikliniek van het Martini Ziekenhuis Groningen.

Energie uit dierlijke olie
Bij het project 'Puur Dierlijke Olie' gaat de vakgroep scheikunde van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken of dierlijke olie en vetten afkomstig uit slachtbijproducten gebruikt kunnen worden gebruikt als energiebron.

Om bij te dragen aan de Europese richtlijn voor het gebruik van brandstoffen op basis van biologische grondstoffen, wordt bekeken of dierlijke olie kan worden vermengd met diesel voor transportmotoren. Daarnaast onderzoekt de vakgroep of deze olie en vetten gebruikt kunnen worden voor het duurzaam opwekken van elektriciteit.

Innovatieve Actieprogramma Groningen
Doel van het Innovatief Actieprogramma Groningen is een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en leefbaarheid van de provincie Groningen. Daarnaast is het belangrijk dat projecten bijdragen aan de verbetering van het imago van Groningen als innovatieregio.

12 april 2006