Gemeente Capelle a/d IJssel

Geschiedenis Molukse gemeenschap op nieuw informatiebord

De onthulling van het nieuwe informatiebord

Foto: Peter Molkenboer

Nét buiten het voormalige Molukse woonoord IJsseloord staat vanaf vrijdag 7 april een nieuw informatiebord, met daarop in twee talen de geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Capelle.

Aan de Groenedijk buitendijks, onthulden vier Molukse inwoners, die elk een generatie vertegenwoordigen, het nieuwe informatiebord. Hierop zijn behalve de geschiedenis van de Molukkers in Capelle eveneens de plattegrond van het voormalige kamp te zien.

De onthulling van het monument vond plaats onder grote belangstelling. In aanwezigheid van burgemeester Joke van Doorne, de huidige voorzitter van de Molukkenraad, de heer Paul Matulessy, een grote groep omwonenden, veel Molukse inwoners en de nieuw gekozen gemeenteraadsleden onthulden vier generaties het nieuwe informatiebord. Het informatiebord is een initiatief van de fractie van GroenLinks. Zowel de Historische Vereniging Capelle als de Molukkenraad (Dewan Maluku Capelle) ondersteunen het initiatief.

Muziekgroep Esue Palaloi speelde op de achtergrond op tifas, Molukse trommels. Na afloop was er in ontmoetingscentrum Nunu Mahua (Noorderbreedte 101) in Oostgaarde gelegenheid om met elkaar na te praten met een drankje en Molukse hapjes.

Geschiedenis Molukkers

In 1951 werden circa 3.500 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen op militair bevel - dus op last van de Nederlandse regering - vanuit Indonesië overgebracht naar Nederland. Begin 1958 kwam een gedeelte van deze groep naar Capelle aan den IJssel, voornamelijk vanwege werkgelegenheid in en rond de stad Rotterdam.

De Molukse gezinnen vestigden zich in een door de Rijksgebouwendienst gebouwd barakkenkamp. Dit kreeg de naam Woonoord IJsseloord. Het woonoord bestond uit een kerkgebouw, buurthuis, badhuis, school, een polikliniek en kantoren voor de kampraad en de kampbeheerder.

Enkele jaren na hun komst naar Capelle aan den IJssel begon de Nederlandse regering de mogelijkheden te onderzoeken om de bewoners van woonoord IJsseloord over te brengen naar gewone stenen huizen. Na de oplevering van 228 woningen in 1972 verhuisde een groot gedeelte van de Molukse gezinnen naar de Molukse wijk in Oostgaarde.