Gemeente Geldermalsen

Meepraten tijdens commissievergaderingen

12 april 2006 - Geldermalsen zet een belangrijke stap op weg naar verdergaande burgerparticipatie. Inwoners van de gemeente Geldermalsen en andere belangstellenden mogen voortaan tijdens commissievergaderingen meepraten bij de behandeling van voor hen interessante agendapunten.

In de achterliggende bestuursperiode 2002-2006, konden aanwezige belangstellenden aan het begin van openbare commissievergaderingen gebruik maken van het Burgerspreekrecht om hun mening over een bepaald agendapunt uit te dragen. De desbetreffende commissie nam vervolgens kennis van hetgeen naar voren werd gebracht en wanneer dat nodig werd geacht, werd de reactie van de inspreker betrokken bij de inhoudelijke afweging van het agendapunt. De inspreker was niet in de gelegenheid aan die inhoudelijke discussie een verdere bijdrage te leveren. Dat wordt nu anders.

De gemeenteraad heeft op 28 maart jl. een nieuwe verordening op de raadscommissies vastgesteld. In deze verordening is een gewijzigde regeling met betrekking tot het Burgerspreekrecht opgenomen. Belangstellende burgers worden niet langer beperkt tot het eenmalig vertolken van hun standpunt, zij mogen vervolgens ook actief meepraten met de commissieleden.

Wat wordt de procedure bij de behandeling van een agendapunt? Achtereenvolgens krijgen de inspreker(s), commissieleden en de portefeuillehouder het woord. Wanneer de discussie nog in tweede of eventueel derde termijn wordt voortgezet, geldt dezelfde volgorde. Kortom, de inspreker(s) krijgt/krijgen de gelegenheid te reageren op hetgeen door anderen is gezegd. Een belangrijke stap op weg naar verdergaande burgerparticipatie binnen gemeentelijke besluitvormingsprocessen.

Het Burgerspreekrecht kent een drietal uitzonderingen. Het woord kan niet worden gevoerd over:

* een besluit van het gemeentebestuur, waartegen bezwaar of beroep openstaat of heeft opengestaan;

* benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;
* een gedraging waarover volgens de Algemene Wet Bestuursrecht een klacht kan of kon worden ingediend.

Iedere commissievergadering kent als vast agendapunt aan het eind 'de rondvraag'. Ook daaraan kunnen belangstellenden een bijdrage leveren. Zij moeten dan hun vraag voor de vergadering aan de commissiegriffier doorgeven of deze direct voorafgaand aan de vergadering melden bij de voorzitter. De voorzitter zal in overleg met de vragensteller en de commissie bepalen of de rondvraag aan het begin van de agenda wordt geplaatst, zodat mogelijk langdurig wachten op behandeling kan worden voorkomen. Vanzelfsprekend moet de vraag betrekking hebben op het aandachtsgebied van de desbetreffende commissie.

De Verordening op de raadscommissies 2006 is te vinden op de gemeentelijke website www.geldermalsen.nl . Typ in het zoeksysteem raadscommissies in en kijk vervolgens onder raadsinformatie.