Ingezonden persbericht


Provincie geeft niet het goede voorbeeld met aanschaf dienstauto's op diesel, GMF pleit voor aardgas

Arnhem 12 april 2006

Volgens de Gelederse Milieufederatie (GMF) is het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland tot de aanschaf van vier nieuwe dienst-BMW's een verkeerd signaal voor Gelderse burgers en bedrijfsleven. Hoewel er roetfilters op de nieuwe voertuigen geplaatst kunnen worden, zijn het toch second best-oplossingen. Dieselauto's met roetfilter halen het niet bij auto's die op aardgas kunnen rijden. Daarmee had de provincie echt het goede voorbeeld gegeven.

Voertuigen op aardgas zijn al in ruime mate voorradig. Ook in het luxere segment, waarvan GS van Gelderland gebruik maakt zijn er verschillende typen in een aardgasvariant. Tot nu toe vormde het geringe aantal tankfaciliteiten voor aardgas het probleem en moest veelal naar Duitsland worden uitgeweken om aardgas te kunnen tanken. In rap tempo breidt het aantal aardgasvulstations zich echter uit in Nederland en ook in Gelderland moeten er voor het eind van het jaar minstens zes van dergelijke stations staan. Bovendien bestaat er, ter overbrugging van de tijd tot er genoeg vulstations in zijn, de mogelijkheid om bij het provinciehuis een mini-vulstation te plaatsen (de zogenaamde thuistappunten). En thuiskomen kan altijd omdat aardgasauto's ook voorzien zijn van de mogelijkheid om indien nodig voldoende afstand op benzine of diesel te rijden.

Het besluit tot de aanschaf van dieselauto's met roetfilter bevreemdt de GMF te meer, aangezien het stimuleren van schone brandstoffen één van de speerpunten is in het Luchtkwaliteitsbeleid van de provincie. Samen met gemeenten streeft zij er actief naar om zo snel mogelijk meerdere aardgasvulstations te openen. En bij de aanbesteding van OV-concessies wil de provincie van de vervoerders eisen dat zij op aardgas gaan rijden. De keuze voor roetfilters op dieselvoertuigen vormt dan ook feitelijk een stap terug in het streven naar schone lucht, daar waar de provincie juist het goede voorbeeld had kunnen geven en voorop had kunnen lopen.

Naast aardgas, was ook de keuze voor LPG of hybride-voertuigen (zoals de Toyota Prius) nog altijd een betere keuze geweest dan de dienstauto's met roetfilter.

De GMF roept de provinciale bestuurders op het eigen beleid serieus te nemen en alsnog te kiezen voor schonere alternatieven: goed voorbeeld doet goed volgen!

Achtergrond

http://www.geldersemilieufederatie.nl/nieuws.php?id=157 Schone voertuigen 'on tour' inspireren

Dit persbericht is verzonden door:
Gelderse Milieufederatie
Eric van Kaathoven
Communicatieadviseur en Beleidsmedewerker Duurzame Energie Jansbuitensingel 14

6811 AB Arnhem
tel. 026-3523740
tel. 06 48 96 44 78
e.van.kaathoven@geldersemilieufederatie.nl