Socialistische Partij

Van Bommel: Voorlopig geen uitbreiding EU

12-04-2006 * Een verdere uitbreiding van de Europese Unie is wat de SP betreft nu niet wenselijk. Volgens Tweede-Kamerlid Harry van Bommel moeten eerst de bestaande problemen van de EU worden opgelost. "De Europese familie zit in een crisis. En tijdens een familiecrisis is gezinsuitbreiding ronduit onverstandig."

Harry van Bommel Als het aan Van Bommel ligt, komt er voorlopig een einde aan de uitbreiding. Roemenië en Bulgarije zullen in 2007 of 2008 toetreden tot de EU, waarmee de EU uit 27 leden zal bestaan. De SP had liever willen wachten met deze uitbreiding. Van Bommel: "Niet uitbreiding, maar hervorming van de EU heeft nu prioriteit. Dus ook geen b-lidmaatschap, waarmee de indruk gewekt wordt dat er toch verder gerommeld wordt."

Wat de SP betreft moeten eerst de bestaande problemen van de EU opgelost worden. Van Bommel: "Aan de Brusselse bemoeizucht moet een einde komen. Alleen een hernieuwde focus op de kerntaken van de Unie kan ervoor zorgen dat Europa niet verder vastloopt in onvermogen. En pas als Europa weer intern op orde is, kan er gesproken worden over een eventuele uitbreiding van de Unie."