Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 april 2006-04-12

PvdA, CDA, VVD en Groenlinks bereiken akkoord over nieuwe coalitie in Alkmaar

Alkmaar heeft een nieuwe coalitie voor het college van burgemeester en wethouders. PvdA, CDA, VVD en Groenlinks hebben vandaag, woensdag 12 april, definitief overeenstemming bereikt over het coalitieprogramma 2006-2010 en over de onderlinge portefeuilleverdeling.

In het coalitieprogramma hebben de coalitiepartners op hoofdlijnen afspraken gemaakt over financiën en gemeentelijke organisatie, woningbouw, verkeer en vervoer, ruimtelijke ordening, veiligheid, sociaal beleid, sport, economie en werkgelegenheid, onderwijs, cultuur, en bestuur. Het programma legt in eerste instantie de ambities van het nieuwe college voor de komende vier jaar vast. Maar ook spelen de coalitiepartners met het programma in op een aantal voorziene ontwikkelingen in de toekomst.

De onderhandelingen voor een nieuwe coalitie hebben plaatsgevonden onder leiding van formateur Jan Jansen van de PvdA, die met elf zetels als grootste fractie uit de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart is gekomen. De Alkmaarder Gerrit Valk, oud wethouder van de gemeente Bergen en jarenlang lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, heeft gefungeerd als informateur.

Komende dagen praten de coalitiepartners over de personele invulling van het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders. Opzet is dan dat de nieuwe wethouders in de raadsvergadering van 24 april worden geïnstalleerd. Het Alkmaarse college telt straks opnieuw vijf wethouders.

Verdeling naar thema's

Afgesproken is dat portefeuilleverdeling en aandachtsgebieden voor de nieuwe wethouders geschieden volgens een aantal thema's. Daarbij gaat het om wonen (VVD), werk (PvdA), Jeugdbeleid (PvdA), leefbaarheid (CDA) en zorg (GroenLinks).

De nieuwe coalitie van PvdA, CDA, VVD en Groenlinks kan met in totaal 22 van de 37 zetels bogen op een brede meerderheid in de gemeenteraad.

De volledige tekst van het overeengekomen coalitieprogramma 2006-2010 is te lezen via www.Alkmaar.nl.