Provincie Overijssel

Geld voor dorpshuizen Haarle en Kampereiland

De provincie Overijssel trekt ⬠168.167,-- uit om twee dorpshuizen te kunnen renoveren en uit te breiden. Het geld komt uit de regeling vitaliteit kleine kernen, die in het leven is geroepen om de leefbaarheid in kleine kernen en dorpen op peil te kunnen houden.

De leefbaarheid op het platteland staat of valt immers met de aanwezigheid van een dorpshuis, een ontmoetingsruimte voor jong en oud, een plek voor sportieve of culturele activiteiten, een bibliotheek, consultatiebureau en dergelijke. âDe provincie Overijssel vindt het belangrijk dat er voldoende van dit soort voorzieningen zijn. Juist in de kleinere kernen, omdat hier het voorzieningenniveau onder druk staat. Daarom hebben we de regeling Vitaliteit kleine kernen en Kulturhusen in het leven geroepenâ, zegt Gert Ranter, gedeputeerde Zorg en Participatie.

Voor de uitbreiding van het dorpshuis in Haarle (gemeente Hellendoorn) met een multifunctionele sport- en spelvoorzieningen stelt het college ⬠68.167,-- beschikbaar. Het gaat om een kunstgrasveld dat gebruikt wordt voor diverse activiteiten van het dorpshuis, de peuterspeelzaak, de basisschool, de Stichting Jeugdraad Haarle, Plaatselijk belang en natuurlijk de sportverenigingen. Daarnaast speelt het veld in een rol in het project âHaarle beweegtâ, waarvoor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een bijdrage van ⬠18.000,-- beschikbaar stelt.

De Stichting Kampereiland kan een bijdrage van ⬠100.000,-- tegemoet zien voor de renovatie en uitbreiding van het ontmoetingscentrum Ons Erf. Ontmoetingscentrum Ons Erf is met één gymzaal en één ontmoetingsruimte te krap voor alle activiteiten in Kampereiland. Ook de voorzieningen (keuken, toilet, garderobe) zijn krap en vragen meer ruimte. De gymzaal krijgt een nieuwe vloer en met de verbouwing komt er een extra zaal beschikbaar voor activiteiten voor jongeren, 55-plussers, gymlessen, sportverenigingen, dam-, schaak- en zangverenigingen, de oranjevereniging, en bijeenkomsten van o.a. ijsclub en LTO. Bovendien kan ingespeeld worden op mogelijke toekomstige ontwikkelingen, zoals naschoolse opvang en de nieuwe museumboerderij.Â

De subsidieregeling valt uiteen in twee onderdelen. Het eerste onderdeel, vitaliteit kleine kernen, is bestemd voor kernen met minder dan 4.000 inwoners. Het tweede onderdeel, kulturhusen, is bestemd voor kernen van 4.000 inwoners of meer. De criteria om voor een subsidie in aanmerking te komen en het aanvraagformulier vindt u op www.overijssel.nl. Aanvragen kunnen het gehele jaar worden ingediend.