Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Klimaat in beweging
Nieuw boek over de klimaatverandering
12 april 2006 - "De onvoorstelbare hitte van de afgelopen weken heeft een nieuw warmterecord opgeleverd: voor het eerst in de Nederlandse weergeschiedenis werd het 40 graden in Nederland". Dat lezen we in Klimaat in beweging, een nieuw boek over de klimaatverandering. Het citaat is ontleend aan de Telegraaf van 18 juli 2007, ja u leest het goed. Het tweede deel van Klimaat in Beweging van meteoroloog en directeur Harry Otten van Meteo Consult geeft een beeld van het klimaat van de toekomst gelardeerd met berichtjes die dan in de krant kunnen verschijnen. Een paar jaar geleden kwam Otten op het idee om het klimaat vanuit een heel andere invalshoek te benaderen dan tot dusver gebruikelijk.

Klimaat in beweging is een reis door de tijd met aandacht voor het klimaat. Vanaf het ontstaan de aarde tot het eind van de 21e eeuw. "Alles lijkt het, om zelfs een oppervlakkig geĂŻnteresseerd publiek toch iets mee te late pikken over het broeikaseffect, ijstijden, koolstofbalans en Kyoto-protocol", schrijft de Volkskrant (1 april jl). De vlotte toon, de vele illustraties en fraaie foto's en de in korte hoofdstukjes ingedeelde teksten maken dit boek voor een groot publiek prettig leesbaar. "Verreweg het leerzaamst is de manier waarop Otten de huidige discussie over klimaatverandering in een grotere context plaatst. Hij begint glashard in het Cambrium, de broeikas op aarde een half miljard jaar geleden. En eindigt, na de geofysische geschiedenis van Nederland, bij de komende ijstijd, over tienduizenden jaren", zo vervolgt Martijn van Calmthout zijn bespreking in de Volkskrant.

"In dit boek volgen we de Lage Landen op hun reis door de miljoenen jaren lange geschiedenis en op hun route over de aardbol, en maken kennis met de klimaten die er heersten. Daarbij wordt ook het huidige klimaat en het broeikaseffect in een veel groter perspectief geplaatst. Hoe ziet ons klimaat er over 1000 jaar uit en is er over 1 miljoen jaar nog intelligentie op aarde o over het klimaat na te denken. Als u dit boek leest, voelt u zich een ware reiziger in de tijd", aldus Harry Otten die Klimaat in beweging schreef samen met Reinout van den Born en Grieta Spannenburg van Meteo Consult en vormgeefster Marieke van der Schaar die er een prachtig geheel van maakte. Een mooie uitgave het weerbedrijf dat in mei zijn 20 jarig bestaan viert.

Boekinformatie:
Harry Otten. Klimaat in Beweging. Uitgeverij Tirion, Baarn 2006. 167 pag. (ISBN 90- 52106509).
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Meteo Consult in Wageningen en het weermagazine (websites onder externe links).

Eerste uitgave: 12-04-06