Gemeente Den Haag

Welstandsregels verruimd voor Haagse Chinatown

In het Haagse Chinatown kan nu echt een Chinese sfeer ontstaan. Gisteren heeft het college de nieuwe welstandsregels voor dit gebied vrijgeven voor inspraak. Met de nieuwe regels verruimt de gemeente de mogelijkheid voor ondernemers om reclameuitingen en decoraties aan de gevels aan te brengen. Ook kan aan het begin en einde van de Wagenstraat een Chinese poort worden gebouwd. De nieuwe regels combineren het beste van twee werelden; de Chinese bouwtradities en de Nederlandse architectuur in dit beschermde stadsgezicht.

Goed dat er verruimde regels zijn, dit maakt de ontwikkeling van de Chinese sfeer in de binnenstad mogelijk, aldus wethouder Marnix Norder. De regels bieden ook de mogelijkheid om in de openbare ruimte aan te sluiten bij de Chinese sfeer. Hierbij kan worden gedacht aan Chinese motieven op trottoirbanden of een versiering over straat met baldakijnen.

Om te bepalen hoe een echt Chinatown eruit moet zien, vroeg de gemeente advies aan de stichting Chinatown. Ook City Mondial en de Stichting Winkels en Bedrijven droegen hun steentje bij. Híeruit ontstond de Ontwerpvisie Chinatown, waarin afspraken zijn gemaakt over wat wel en niet past. Voorwaarden in de ontwerpvisie zijn bijvoorbeeld: zicht- en voelbaar maken van de Chinese cultuur, respecteren van het oud-hollands decor, onderscheiden van andere Chinatowns en bij een herinrichting van de openbare ruimte aansluiten bij De Kern Gezond. In de nota De Kern Gezond zijn afspraken gemaakt voor de herinrichting van de binnenstad.