Gemeente Deventer

Week 15, 11 april 2006

GEMEENTE KIEST VOOR DUURZAAM BEHEER BESTAANDE OPENBARE RUIMTE

De gemeente Deventer beheert en onderhoudt de openbare ruimte. De openbare ruimte bestaat uit wegen, pleinen, riolering, groenvoorzieningen en speelplekken. Jaarlijks wordt een keuze gemaakt in de te onderhouden projecten. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het meerjaren onderhoudsprogramma (MJOP) 2006.

âHet beheer van de openbare ruimte is van groot belang voor de gemeente, de aanblik van de stad is het beste visitekaartje. Daarom is het de hoogste tijd voor duurzaam beheer van de bestaande openbare ruimteâ, aldus wethouder Gerrit Berkelder die beheer van de openbare ruimte in zijn portefeuille heeft.

Openbare ruimten
In Nederland en dus ook in de gemeente Deventer is er de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in de uitbreiding van de openbare ruimte. Steden groeiden hard er kwamen veel nieuwe wijken met de bijbehorende infrastructuur en groenvoorzieningen.

Deze openbare ruimte is de afgelopen tientallen jaren verouderd. De behoefte aan beheer en onderhoud stijgt, hetgeen een grote druk op de gemeente legt. Binnen gemeenten vindt dan ook een verschuiving plaats van het ontwikkelen naar het instandhouden van openbare ruimte.

Schoolpleinen en speelplekken
Er is voor gekozen dit jaar te investeren in onder meer schoolpleinen en speelplekken. Voor dertig schoolpleinen worden er enerzijds speelfuncties toegevoegd en anderzijds worden bestaande speeltoestellen gecontroleerd en waar nodig vindt er onderhoud plaats. Omdat de speelplekken openbaar worden, ligt het beheer en onderhoud bij de gemeente.

Verlichting
Ook wordt in 2006 gestart met het vervangen van de verlichting in Zandweerd-Noord. De openbare verlichting in deze buurt is meer dan veertig jaar oud. Er wordt van deze buurt een verlichtingsplan gemaakt. Aan de hand van dit plan worden de oude lichtmasten en armaturen verwijderd en nieuwe lichtmasten met energiezuinige armaturen geplaatst.

Oerdijk
De Oerdijk te Schalkhaar van Timmermansweg tot Kolkmansweg is toe aan onderhoud. De asfaltconstructie van de rijbaan zal worden versterkt en de vlakheid zal worden verbeterd. De voetpaden en de parkeervakken worden opnieuw bestraat. De lichtmasten van de openbare verlichting worden vervangen. Het onderhoud zal worden gecombineerd met een aanpassing van de inrichting tot een 30 km/h zone.

Hanzetracé
Eén van de belangrijkste verkeersaders van de gemeente Deventer is het Hanzetracé. Jaarlijks worden op diverse locaties onderhoudsmaatregelen uitgevoerd om de asfaltconstructies in stand te houden en de verkeersveiligheid te garanderen.

Publicatiedatum: 11-4-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 11 april 2006