Gemeente Bergen


LEADER+ zet Maasduinen op de kaart

In de regio Maasduinen hebben sinds 2001 zo'n 40 projecten een subsidie ontvangen van LEADER+. LEADER+ is een Europese subsidie bedoeld voor innovatieve, kleinschalige projecten gericht op toerisme, natuur, landbouw en verbetering van het imago van de streek. Op het moment is de subsidie voor een groot deel uitgeput. Voorbeelden van LEADER+ projecten zijn: het evenement 'Proef je streek', de wandelfolders 'wandelen voor doorlopers', de investeringsstimuleringsregeling fietstoerisme Maasduinen, het aanstellen van een plattelandscoach in Maasduinen en de realisatie van het dorpsservicecentrum in Wellerlooi.

LEADER+ Maasduinen
Het gebied LEADER+ Maasduinen omvat (delen van) de gemeenten Bergen, Arcen en Velden en Gennep. In het gebied is een Plaatselijke Groep (PG) samengesteld die bestaat uit vertegenwoordigers van de drie gemeenten, het Limburgs Landschap, VVV, Agrarisch bedrijfsleven, Waterschap, Vereniging voor natuur- en milieueducatie (IVN), Horeca Onderwijs, Toeristisch bedrijfsleven en Synthese. De leden van de PG spelen een belangrijke rol in de projectontwikkeling en het bij elkaar brengen van partijen. De bottom up aanpak en het kleinschalige en laagdrempelige karakter van LEADER+ zijn de belangrijkste redenen voor het succes in de afgelopen jaren.

Evaluatie
De Plaatselijke Groep, onder leiding van (voormalig) wethouder Van Eupen van de gemeente Bergen, heeft een evaluatie en prioriteitenstelling voor de toekomst vastgesteld. Dit rapport is aangeboden aan gedeputeerden Eurlings, Vrehen en Driessen van de provincie Limburg. In het rapport zijn de praktijk en leermomenten van LEADER+ inzichtelijk gemaakt. Deze dienen als basis voor de toekomstige strategie- en beleidvorming.

Toekomstige Europese subsidie
De discussie over de toekomstige Europese subsidie is in volle gang. Vanaf 2007 komt nieuw Europees budget beschikbaar voor de regio's in Nederland. LEADER+ wordt meegenomen in het Europese POP2 subsidieprogramma gericht op plattelandsontwikkeling.

Contact

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de Plaatselijke Groep Maasduinen, gevestigd bij de gemeente Bergen. Contactpersoon is mevrouw Josha Wetzer. Zij is elke woensdag aanwezig op het gemeentehuis en bereikbaar onder telefoonnummer (0485) 34 83 54. Mailen kan ook: leader@bergen.nl. Voor meer informatie kunt u ook de site van het landelijke LEADER+ netwerk bezoeken: www.leaderplus.nl, hierop staan tevens alle projectomschrijvingen van LEADER+ Maasduinen.