Gemeente Hengelo

Nieuwe algemene subsidieverordening van kracht

De verordening is een belangrijke verbetering ten opzichte van de huidige subsidieverordening die dateert van 1997. Kenmerken van de nieuwe algemene subsidieverordening zijn:
Duidelijkheid in de taakverdeling van college en gemeenteraad.
* verlening van subsidies wordt in alle gevallen de taak van het college

* kaderstelling en controle van het subsidiebeleid gebeurt door de gemeenteraad. Belangrijk is daarbij de bijlage die onderdeel is van de verordening. Daarin staan limitatief de grondslagen opgesomd waarvoor subsidie mogelijk is. Deze opsomming kan slechts wijzigen door een besluit van de raad. Klik hier voor de bijlage bij de algemene subsidieverordeningen gemeente Hengelo. (pdf, 29,0 kB)

Transparantie voor alle betrokken partijen.

* sturing en verantwoording van subsidies gaat in beginsel door het instrument subsidieprogramma's. Een subsidieprogramma is een document met als inhoud de besluitvorming en verantwoording over subsidieverlening op een bepaald samenhangend beleidsterrein. Om dat proces in gang te zetten wordt eerst een voorjaarsversie gemaakt. Klik hier voor meer informatie (pdf, 19,0 kB)
* procedurebeschrijvingen zijn opgenomen in de toelichting op de verordening. Klik hier voor meer informatie. (pdf, 53,0 kB) Zakelijkheid voor instellingen die een subsidierelatie hebben of willen aangaan met de gemeente.

* de gemeente richt zich in beginsel op het subsidiëren van concrete, kwalitatief en kwantitatief benoemde activiteiten. Eigen bijdragen uit contributies, bijdragen van deelnemers en tarieven worden afgetrokken. Dat is een voortzetting van de centrale beleidslijn uit de vorige verordening.

* nieuw zijn drie artikelen die bepalen onder welke voorwaarden subsidiegelden mogen worden aangewend voor het vormen van een egalisatiereserve, bestemmingsreserves en voorzieningen van een instelling. Klik hier voor meer informatie. (pdf, 20,0 kB)