Hersteltermijn en steun amendement De Vries

Ver.bedrijfstakpensioenfondsen

Goede en zorgvuldige wetgeving prevaleert boven chaos
Ruimere hersteltermijn bij dekkingsgraad onder de 105 procent beter voor groei economie

Tijdens een congres dat werd georganiseerd door het Institute for International Research (IIR) op 12 april gaf divisiedirecteur Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) aan bang te zijn voor chaos bij pensioenfondsen als wijzigingen in de behandeling van de Pensioenwet (PW) inclusief de daarop ingediende amendementen niet is afgerond voor het zomerreces. Pensioenfondsen zouden te weinig tijd hebben om hun beleid hierop voor 1 januari 2007, de beoogde ingangsdatum van PW, af te stemmen. VB is echter eerder bezorgd dat een te snelle en onzorgvuldige invoering van de PW leidt tot chaos bij de pensioenfondsen. VB schat deze risicos aanmerkelijk hoger in dan de consequenties van een wat latere invoering van de wet.

Verder steunt VB ten volle het amendement van kamerlid Bibi de Vries (VVD). De Vries heeft een amendement ingediend op de PW waarin zij een verruiming van de hersteltermijn van een jaar bij een dekkingsgraad van onder de 105% naar drie jaar voorstelt. Deze langere hersteltermijn zorgt er juist voor dat pensioenfondsen voldoende ruimte krijgen voor een adequaat beleggingsbeleid om die rendementen te behalen die noodzakelijk zijn voor een goed pensioenproduct. Ook voorkomt zo een langere termijn dat er onnodig druk ontstaat op de pensioenpremies waardoor de aantrekkelijke groei van de economie weer zou worden afgeremd.

contactpersoon:
Gerda Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
Zeestraat 65d
2518 AA Den Haag
telefoon (070) 362 80 08
Fax: 070 362 80 09
e-mail:info@vb.nl
www.vb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 87 leden behartigt VB de pensioenbelangen van 4,6 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1 miljoen gepensioneerden en 6 miljoen gewezen deelnemers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij VB aangesloten. De leden van VB vertegenwoordigen samen meer dan 75 procent van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt 415 miljard euro.