Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
13 april 2006

Kabinet wil norm stellen voor inkomens in publieke sector

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om uitvoering te geven aan het advies van de commissie Dijkstal van november 2005 'Beloningsverhoudingen politieke ambtsdragers'. In het advies worden onder andere aanbevelingen gedaan over het salarisniveau, de onkostenvergoedingen en de inkomsten uit nevenfuncties van gekozen en benoemde bestuurders. Hiertoe behoren de leden van de Eerste en Tweede Kamer, commissarissen van de Koningin, gedeputeerden, statenleden, burgemeesters, wethouders, raadsleden en waterschapsbestuurders. Het kabinetsstandpunt zal aan de Tweede Kamer worden gezonden.

Het advies van de commissie Dijkstal is het logische vervolg op het eerste advies van deze commissie van april 2004 'Over dienen en verdienen'. Dit advies had betrekking op de beloning en rechtspositie van de politieke en ambtelijke top. Ter uitvoering van dit eerste advies zijn inmiddels de voorstellen voor de uitvoeringswetgeving aan de Tweede Kamer gezonden. Deze voorstellen voorzien onder meer in de verhoging van het ministerssalaris met ingang van de volgende kabinetsperiode.

Met de voorstellen wil het kabinet komen tot een samenhangend beloningsgebouw voor politieke ambtsdragers, afgeleid van het nieuwe ministerssalaris. Het ministerssalaris moet daarbij als hoogste salaris in de publieke sector de norm aangeven.

Tevens worden voorstellen gedaan voor onder andere: een eenduidige indexering van de bezoldiging van alle ambtsdragers (volgen sector Rijk);
een vereenvoudiging van het systeem voor vaste kostenvergoedingen (vast percentage van de bezoldiging); verplichting tot het terugstorten van neveninkomsten uit de publieke kas voor alle fulltime bestuurders; harmonisering van de klassenindeling van burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden in combinatie met het afschaffen van het periodiekenstelsel burgemeesters.

RVD, 13.04.2006